Gemeentehuis Scherpenzeel.
Gemeentehuis Scherpenzeel. Foto Rinus van Denderen

‘Incidentele toename aantal bijstandsgerechtigden Scherpenzeel’

14 januari 2021 om 19:49 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL Het aantal mensen in de bijstand in Nederland is het afgelopen jaar relatief gezien het sterkst toegenomen in de gemeente Scherpenzeel. Volgens de gemeente Scherpenzeel gaat het om een incidentele stijging. 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal bijstandsgerechtigden in Nederland in 2020 iets is toegenomen. Landelijk gezien kregen halverwege vorig jaar van elke duizend Nederlanders er 28 bijstand van hun gemeente, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder, maar beduidend minder dan in 2017. De toename van vorig jaar wordt gezien als een van de gevolgen van de coronacrisis. 

Rotterdam, al twaalf jaar lang de gemeente met relatief gezien de meeste inwoners met een bijstandsuitkering, spant ook dit jaar de kroon met 67,8 bijstandsontvangers per 1000 inwoners. Arnhem (56) en Amsterdam (55,9) volgen. Op Ameland wonen relatief gezien de minste mensen met een bijstand: minder dan twee per duizend inwoners.

Opmerkelijk in de cijfers is de relatief sterke groei van Scherpenzeel. Het aandeel bijstandsgerechtigden is hier vorig jaar gestegen van 2,6 naar 8 per duizend inwoners. In een reactie daarop laat de gemeente weten dat de stijging incidenteel is. ,,Die is te verklaren door nieuwbouw van sociale huurwoningen. Vorig jaar is een (kleine) achterstand op het gebied van bouw van sociale huurwoningen ingehaald. En zijn er dus meer sociale huurwoningen dan gemiddeld bij gekomen. Overigens zit de gemeente Scherpenzeel met acht  bijstandsgerechtigden per duizend inwoners ver onder de Nederlandse norm.’’

advertentie
advertentie