Henk Duits en zijn collega's hebben zelf de schaftwagens gerenoveerd.
Henk Duits en zijn collega's hebben zelf de schaftwagens gerenoveerd. Kim Rebergen

Verzorgd dorp door Groendienst: ‘We zijn net één grote familie’

9 maart 2023 om 15:50 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse groendienst renoveert eigenhandig zijn schaftwagens. De twee vijfentwintig jaar oude keten waren aan een opknapbeurt toe. ,,Vanwege slecht weer hadden we wat tijd over. In het kader van duurzaamheid spraken we met elkaar af dat we zelf zouden proberen de wagens op te knappen. Dat blijkt een superleuk project.”

Dat laatste zegt Gijs Schimmel, coördinator SW personeel en jobcoach. Hij vertelt trots dat het idee van het vernieuwen van de schaftwagens stukje bij beetje leidde tot een gehele renovatie. ,,Nu is alles weer up-to- date. De medewerker van de groendienst kunnen weer in een frisse ruimte hun broodje eten en warm schuilen als het hard regent. Dat is belangrijk, want de keet is als hun tweede huis.”

BUITENMENS

Voorman Henk Duits werkt al vijfentwintig jaar bij de groendienst. Zijn taak is het begeleiden en opleiden van zijn collega’s. Door een ongeval jaren geleden is hij bij een SW-bedrijf terechtgekomen. Zo kwam hij in dienst bij de gemeente Scherpenzeel. ,,De sociale werkplaats bestond in die tijd voornamelijk uit buitenbanen zoals de groendienst of de bouw”, licht Schimmel toe. Duits wist direct dat hij buiten aan het werk wilde. ,,Ik ben echt een buitenmens.”

De groendienst bestaat uit een groep van zeventien doelgroep-medewerkers. ,,Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en we vullen elkaar goed aan. We zijn echt een team en samen zorgen we ervoor dat we de burgers zo goed mogelijk bedienen.” Veel medewerkers werken al jaren bij de groendienst. Ze zijn voor veel Scherpenzelers een bekend gezicht. Dit zorgt voor veel aanspraak. ,,Mensen geven ons vaak complimenten over de manier waarop we het doen, dat geeft veel voldoening.”

GEWOON COLLEGA’S

Schimmel: ,,We hebben zo langzamerhand de samenwerking met de buitendienst van de gemeente gevonden en we ondersteunen elkaar waar nodig. De lijn tussen de reguliere medewerkers en onze doelgroep proberen we zo dun mogelijk te houden. Onze mensen zijn gewoon collega’s van iedereen binnen de gemeente, dat is belangrijk.”

,,We beginnen ‘s morgens met een bak koffie in de schaftwagen. Dan bespreken we het werk en worden de medewerkers uitgezet op de werkplekken. Verder is het de hele dag mijn taak om in de gaten te houden wat ze doen en hoe ze het doen”, vertelt Duits. De werkzaamheden verschillen per dag. ,,In de winter zijn we voornamelijk druk met zaag- en snoeiwerk, in de zomermaanden houden we ons bezig met schoffelen, harken en plukken.” Dit gebeurt volgens de mannen allemaal op A-niveau. ,,Wij krijgen de minste klachten. Scherpenzeel ziet er verzorgd uit. Als ik zie hoe de groep dat altijd voor elkaar krijgt, ben ik hartstikke trots.”

FAMILIE

Of de voorman van zijn werk geniet? Lachend: ,,Wat denk je? Na zoveel jaar zit dat wel goed. Ik vind de vrijheid die ik buiten heb erg fijn. Ik heb nooit het gevoel dat er muren op mij afkomen.” Ook de omgang met de Scherpenzelers trekt hem aan in het buitenwerk. ,,Even een praatje met de burgers is altijd gezellig.” Maar het meest geniet hij met zijn collega’s. Het is een hechte groep. ,,Net één grote familie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie