Archery Tag in de Breehoek.
Archery Tag in de Breehoek. JoJo

'We werken samen met jongeren'

Mensen

SCHERPENZEEL Wie woensdagmiddag de sportzaal van de Breehoek binnenliep, moest snel bukken.

Er werd Archery Tag gespeeld door tien jongeren tussen de dertien en zestien jaar. Een nieuw initiatief van Jeugd-Punt Jongerenwerk Scherpenzeel en JOS Scherpenzeel, genaamd JoJo. Iedere maand zal er een activiteit georganiseerd worden.

[SUPER] Daan Smits, coach bij JOS Scherpenzeel, kijkt tevreden terug op de eerste middag met de 13-plussers. ,,We zagen dat bij onze activiteiten die we namens JOS organiseren vooral kinderen in de basisschoolleeftijd komen. Voor jongeren die naar het voortgezet onderwijs gaan, was er weinig aanbod. Huub van Amersfoort van JOS, Anouk Koster van Jongerenwerk Scherpenzeel en ik zijn om de tafel gegaan. En daaruit is JoJo ontstaan. De opkomst bij de eerste middag en de reacties van de jongeren waren super".

[SPECIALE PIJLEN] Archery Tag is combinatie van trefbal, paintball en boogschieten. Hierbij proberen de deelnemers met pijl en boog elkaar of een speciaal target te raken. Je beschermt jezelf door je achter obstakels te verschuilen. De speciale pijlen die bij Archery Tag gebruikt worden, zijn getipt met schuim, zodat er geen kans is op pijn of blauwe plekken. In de gymzaal waren obstakels gebouwd van gymmaterialen. Er werden diverse soorten spellen gespeeld.

,,Na anderhalf uur vroegen we de jongeren of zij nog een idee voor een spel hadden. Daaruit ontstond een mooi oversteekspel, waarbij één jongere de anderen probeerde te raken. Gaaf om te zien dat er een samenwerking ontstaat tussen wij als organisatie en de jongeren. Ook als er een groepje jongeren zelf een idee voor een activiteit heeft, zoals een dansclinic, dan horen we dat graag", aldus Smits.

Na afloop van de middag op 26 februari werd er patat gegeten in het grand-cafe van de Breehoek om de middag met elkaar af te sluiten. ,,De reacties van de deelnemers waren positief. We hopen dat ze meer leeftijdgenoten enthousiast maken. De volgende twee data zijn al bekend: op woensdag 25 maart en 29 april. De invulling daarvan is nog niet definitief.

[BEHAPBAAR] We denken aan een escaperoom en ook free runnen staat op ons lijstje. Ook lasergamen of andere 'coole' dingen bieden we graag aan. De drempel is laag, denken wij. Het bedrag voor deelname is zo laag dat het voor jongeren behapbaar is. De middag Archery Tag kostte bijvoorbeeld 2 euro per persoon inclusief een frietje".

Smits denkt ook dat kinderen uit groep 8 nu al enthousiast gemaakt kunnen worden. ,,Na de zomervakantie zijn zij welkom bij JoJo. En zo val je niet in een gat, als je te oud wordt voor activiteiten van JOS".

Belangrijk is dat er input mogelijk is vanuit de jongeren. ,,We zoeken echt de samenwerking met de jongeren van het dorp. Op Instagram en Facebook zijn de activiteiten te vinden bij JOS Scherpenzeel en Jeugd-punt Jongerenwerk Scherpenzeel en ook op de websites van beide jongerenorganisaties. Er komt op korte termijn een speciale webpagina voor JoJo.

Archery Tag in de Breehoek.
advertentie