Melchior Esser.
Melchior Esser. Pauw Media

‘Schoolagent’ keert terug in Scherpenzeel

Mensen

SCHERPENZEEL De politie moet de komende tijd zichtbaarder worden in de buurt van basis- en middelbare scholen. Melchior Esser - teamchef van de politie in Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk - wil hier de komende tijd in ieder geval flink werk van maken. ,,Vroeger heette zoiets een schoolagent. Het idee van een schoolagent willen wij echt laten terugkeren”, zegt Esser.

MIDDELENGEBRUIK In een interview met deze krant, dat volgende week verschijnt, vertelt de nieuwe politiechef dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkeling van jongeren. Hij signaleerde eerder al dat er in deze regio op grote schaal sprake is van drank- en middelengebruik, waaronder in het verkeer. ,,Maar kijk bijvoorbeeld ook naar de recente rellen rond de coronamaatregelen, in Rotterdam of Nijmegen. Daar doen ook al jongeren van 14/15 jaar aan mee. Het zijn echt niet alleen de achttienplussers die tegenwoordig excessief geweld laten zien. Die ontwikkelingen baren zorgen.”

UIT ANONIMITEIT Esser wil dat de politie dichter op deze jongeren gaat zitten. Het idee van de ouderwetse schoolagent, die in nauw contact met de school, ouders en jongeren zelf staat, spreekt hem aan. ,,Het is echt belangrijk dat je je mensen kent, dat je jongeren uit de anonimiteit kunt halen. Dit om uiteindelijk te voorkomen dat, wanneer ze over de schreef zijn gegaan, ze dat opnieuw gaan doen. Of er straks vaker een politieauto voor de scholen langs rijdt? Onze doelstelling is in ieder geval dat er straks een duidelijker aanspreekpunt vanuit de politie komt voor scholen.”

Essers team bekijkt momenteel hoe de grotere aanwezigheid bij scholen vormgegeven kan worden, rekening houdend met de bezettingsgraad van de politie en de privacywetgeving.

advertentie
advertentie