De winnaars van de tuinprijzen.
De winnaars van de tuinprijzen. Margreet Hendriks

Warme brandnetelsoep 'verrassend lekker'

19 november 2019 om 12:23 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL In Partycentrum Boschzicht zijn onlangs de prijzen uitgereikt van de jaarlijkse tuinkeuringen in Scherpenzeel. De feestelijke avond, waarop ook Daniëlle Berghmans van De Natuurkok was uitgenodigd om een presentatie te verzorgen, was zo druk bezocht dat er extra stoelen in de zaak moesten worden bijgezet.

De grote belangstelling voor de avond was voor Dieneke van Dijk en Tonnie Hietbrink van de tuinkeuringscommissie een bewijs dat de jaarlijkse tuinkeuringen in Scherpenzeel nog steeds op bijzonder veel waardering kan rekenen. Ze startten meteen met het belangrijkste deel: de prijsuitreiking voor de mooiste tuinen. Deze zijn verdeeld in verschillende categorieën, te weten: kleine tuinen, grote tuinen en landelijke tuinen. De mooiste tuinen van Scherpenzeel werden op de avond van de prijsuitreiking getoond op de beamer en door Margreet van Dool namens de vakjury, waarvan ook Hilde Nieuwenkamp deel uitmaakt, van commentaar voorzien.

OORKONDE In de categorie ‘Kleine tuinen’ ging de eerste prijs naar de familie Maasse van Heuvelskamp 25. De familie Berkthof, Industrielaan 5, familie Smits en V.d. Graaf, Holevoetlaan 44c en 44d, familie van Falen, Burgemeester Hoytema van Konijnenburglaan 18 en familie Renes, Oosteinde 105 eindigden respectievelijk op de tweede tot en met vijfde plek.

De familie Werkman, Burgemeester Heysingel 48 was de winnaar in de categorie ‘Grote tuinen’. Op de tweede tot en met vijfde plaats eindigden de familie Osnabrugge, Vlieterweg 90, het kerkgebouw aan de Holevoetlaan 24, de familie Donselaar, Haverkamp 1 en de familie Reyneveld, Industrielaan 3.

De eerste prijs in de categorie ‘Landelijke tuinen’ ging naar de familie Dorresteyn, de Haar 7. De familie V.d. Broek, Hopeseweg 12-A en de familie Van Duinkerken. Brinkkanterweg 33, eindigden op de tweede en derde plaats.

De winnaars kregen een boeket bloemen en een tegoedbon. Ook ontvingen zij een oorkonde waarop een foto van de tuin was afgedrukt en het commentaar bij hun tuin.

NATUURKOK Na de pauze was het woord aan Daniëlle Berghmans van De Natuurkok. Zij kwam alles vertellen over en laten proeven van eetbare planten, bloemen en paddenstoelen in de natuur. Zevenblad, een ergernis voor iedere tuinier, stond bij De Natuurkok juist boven aan de lijst van de favorieten. Hiermee kun je veel gerechten op smaak brengen, zoals een wilde-plantenquiche met zevenblad. Berghmans had op alle tafels extracten en siropen neergezet, die de aanwezigen na haar verhaal hierover mochten proeven. Ook stonden er enkele sausjes die je met toast kon proeven. Verder konden de bezoekers kennismaken met onder meer vlierbessenrozensiroop en paardenbloemgelei en werd er tijdens haar verhaal door het personeel van Boschzicht een warme brandnetelsoep geserveerd. Een soep die volgens Dieneke van Dijk verrassend lekker blijkt te smaken. De aanwezigen noteerden allemaal graag het websiteadres van De Natuurkok (www.natuurkok.nl) om thuis nog wat recepten en meer informatie over de eetbare natuur te kunnen opzoeken.

advertentie
advertentie