Foto uit archief.
Foto uit archief. Ted Walker

Verhoogd risico natuurbrand; brandweer patrouilleert vanuit de lucht

16 juni 2021 om 13:39 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL (ANP) In een groot deel van het land geldt volgens de brandweer een verhoogd risico op natuurbranden door de droogte en de warmte. Sinds woensdag is fase 2, extra alertheid, overal van kracht, behalve in het noorden van het land, in Noord-Brabant en in Zeeland.

Bij fase 2 controleren natuurbeheerders en handhavers extra in de natuur. Boven de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, patrouilleert geregeld een vliegtuigje met een brandweerverkenner aan boord. Bij een melding rukken brandweer en andere hulpdiensten met extra materiaal uit om een eventueel vuurtje zo snel mogelijk in te dammen. Er zijn deze week her en der in het land al de nodige heidebrandjes geweest, onder meer in Deelen bij vliegveld Terlet.

De brandweer waarschuwt recreanten dat ze extra goed moeten opletten in de natuur. Geen sigarettenpeuken of glas weggooien, want die kunnen brand veroorzaken. Geen auto parkeren in een berm met gras, want door de hete katalysator kan het gras in brand vliegen. In veel gemeenten zijn open vuur en barbecueën in de natuur verboden als er sprake is van verhoogd risico op natuurbranden.

advertentie
advertentie