Tegels eruit, groen erin.
Tegels eruit, groen erin. Jan de Groen

Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen

Natuur en milieu

RENSWOUDE/WOUDENBERG Van een saai, grijs en betegeld schoolplein naar een groene oase met een speelheuvel, een glijbaan en bosbessen- en frambozenstruiken. Steeds meer basisscholen kiezen ervoor om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. De provincie Utrecht is blij met deze ontwikkeling en verhoogt daarom komend jaar de subsidie voor scholen met dezelfde plannen.

De subsidieregeling bestaat al sinds 2021 en bleek meteen een groot succes, schrijft de provincie. Het subsidieplafond wordt in 2023 daarom opgehoogd van 150.000 euro naar 550.000 euro. Er zijn nog veel schoolpleinen in de provincie die erg versteend zijn en dus in aanmerking komen voor deze subsidie.

,,Het vergroenen van schoolpleinen vormt een belangrijke schakel in de aanpak om de regio Utrecht aan te passen aan weer extremen als gevolg van het veranderende klimaat. Groene schoolpleinen zorgen ook voor een gezondere leefomgeving én meer biodiversiteit. Hoe meer scholen hieraan meedoen, hoe groter het effect. Als het aan de provincie Utrecht ligt, worden er daarom nog veel meer schoolpleinen vergroend”, legt gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) uit. 

AFVOER REGENWATER ,,Door de klimaatverandering zien we dat de zomers warmer worden en de regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor afvoer van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen én fijn voor de omgeving! Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur.”

Ook voor de aanleg van groene daken en andere projecten die zorgen voor een groenere en gezondere leefomgeving is subsidie beschikbaar. Alle mogelijkheden zijn te vinden via het subsidieloket van de provincie Utrecht.
Voor het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein is er een speciaal servicepunt:
www.utrechtseschoolpleinen.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Honderden boeren bij Argractie-bijeenkomst in Woudenberg 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Klaar voor woningbouw 11 uur geleden
Afbeelding
Meet & Greet in de ICT: 'Geen ervaring is geen probleem' 25 jan, 15:13
advertentie