Even op de stoel van de kraanmachinist.
Even op de stoel van de kraanmachinist. Adriaan Hosang

´Houd grote machines in de gaten´

17 februari 2020 om 10:00 Onderwijs

RENSWOUDE Leerlingen van de groepen 7 en 8 van christelijke basisschool De Stifthorst kregen vrijdagmiddag een rondleiding bij Loonbedrijf Lagerweij aan de Oude Holleweg.

De scholieren werden door Teus Lagerweij ontvangen in de kantine. Samen met kraanmachinist Niels maakten de leerlingen vervolgens een ronde door het bedrijf. Lagerweij vertelde tijdens de rondleiding dat Lagerweij gras maait voor waterschappen en agrariërs en hekken transporteert voor bijvoorbeeld festivals als de Zwarte Cross, de 5 mei-viering in Wageningen en koningsdag in Renswoude.

TRACTOREN De opa van Teus zette het bedrijf in 1948 op. Lagerweij: ,,We zitten door het hele land en werken vaak hier in de buurt. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het baggeren in Barneveld. Nadat hij had verteld over de grote maïshakselaar in de werkplaats vertelde hij over het aantal tractoren, shovels en andere machines die worden gebruikt om werkzaamheden voor klanten uit te voeren. Naast zout strooien en hout versnipperen – te gebruiken voor het opwekken van energie. Aangekomen bij een grote grasmaaier merkte Teus op dat die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de gemeentelijke plantsoenen en de voetbalvelden.

Op de parkeerplaats achter de bedrijfsgebouwen werden de scholieren verdeeld over twee groepen, zodat Teus tekst en uitleg kon geven bij de tractor met aanhanger en Niels alles kon vertellen over z'n kraan. De leerlingen mochten één voor één op de chauffeursstoel zitten plaatsnemen, keken hun ogen uit en hadden ook de nodige vragen. Ook al zit er een grote spiegel aan beide kanten, je ziet lang niet alles, merkten ze op. Aan het eind van het uurtje zei Teus Lagerweij: ,,Houdt grote machines dus goed in de gaten. Zorg ervoor dat je gezien wordt".

Nadat iedereen een zaklampje had gekregen, werden Teus en Niels bedankt voor hun uitleg.

Teus Lagerweij geeft elke leerling een zaklampje cadeau.
Zittend op de stoel van de tractorchauffeur: wat zie je en wat niet?
Teus Lagerweij geeft in de werkplaats tekst en uitleg, rechts een maïshakselaar.
Heb je goed in de spiegel gekeken? Wat zie je, voor, naast en achter je?
Ook juf moest omhoog klimmen en achter het stuur van de tractor plaatsnemen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie