Afbeelding
Arjan Klaver
Ingezonden

‘Bewering wethouder klopt niet’

18 februari 2021 om 07:34 Opinie

In het artikel ‘Gemeente plaatst geen windmolens’ op de pagina Duurzaam Scherpenzeel van de Scherpenzeelse Krant van dinsdag 16 februari, doet wethouder Henny van Dijk een uitspraak die niet klopt. Zij vertelt dat ‘ten minste de helft van de opbrengst ten goede komt aan de omgeving’ en dan begint ze over een dorpsfonds. Dit is pertinent niet waar.

In de Energievisie staat dat er ‘tenminste 50 procent lokaal eigenaarschap’ moet zijn. Maar dat kan dus ook één persoon zijn die hier woont! Of een paar mensen, die zelf ver genoeg van de zoeklocaties af wonen.
Het zou ook een lokale ‘energiecoöperatie’ kunnen zijn. Dat klinkt mooi, maar als jij daar niet aan mee wilt doen omdat je de middelen niet hebt of omdat je weet dat je overlast gaat krijgen door het geluid, dan ben je daar vrij in, terwijl die turbine er toch komt.

Met de Nederlandse subsidieregeling is de winst op investering gigantisch en staat in geen verhouding met wat er vervolgens in het door de wethouder genoemde dorps- of omgevingsfonds gestort gaat worden.

In de Energievisie staat: ‘Daarnaast stort de eigenaar van het windproject voor elke opgewekte eenheid energie geld in een fonds, zoals een Omgevings- of Landschapsfonds. Dit geld komt ten goede aan de lokale gemeenschap.’

Op meerdere manieren krijg je hier ruzie van: De ene inwoner vangt geld en de ander wordt ziek van dezelfde turbine. En zo’n omgevingsfonds moet geld verdelen, alleen dat al kan tot ruzie leiden. 

Maar wat er ook verzonnen wordt, het weegt voor 30 procent van de omwonenden nooit op tegen de slaapproblemen, die zij zullen krijgen.

Eén verraderlijk (maar helaas waar) zinnetje staat er verstopt in: ‘Ook zal, als de aanvraag aan alle eisen voldoet, een vergunning moeten worden verleend.’

Kortom, we zijn overgeleverd aan de markt, zolang er in de Energievisie niet als aanvullende randvoorwaarde is opgenomen, dat turbines vanwege gezondheidsschade op tenminste tien maal de ashoogte vanaf woningen moeten komen te staan.

De wethouder praat er omheen met zinnen als: ‘Als er daadwerkelijk aanvragen komen, worden omwonenden van de locatie actief betrokken.’ En ‘Daar zijn diverse mogelijkheden voor inspraak mogelijk.’ Oftewel, je mag meepraten of de turbine tien meter naar links of naar rechts wordt geplaatst.

In eerste instantie adviseerden TNO en RIVM een lagere geluidsnorm vanwege gevaar voor de gezondheid. Maar de politiek schroefde het aantal decibellen op en nu verdedigt het RIVM de gekozen norm. Daarmee heeft ook het RIVM haar geloofwaardigheid verloren!

(zie: https://windalarm.org/doc/Position-Papers/Position-Paper-Windalarm-Geluidshinder-en-gezondheidsschade-Windturbines.pdf)

Hendrine Swellengrebel,
namens diverse potentiële omwonenden van windturbines in Scherpenzeel

advertentie
advertentie