Peter van den Hoek bij de maquette van Kasteel Renswoude.
Peter van den Hoek bij de maquette van Kasteel Renswoude. Adriaan Hosang

Peter van den Hoek, maquettebouwer: 'Gedreven door precisie'

Overig

RENSWOUDE De maquette van Kasteel Renswoude, die in de bibliotheek aan de Van Reedeweg al maanden een echte trekker is, is gemaakt door Peter van den Hoek uit Amersfoort. ,,Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt. Ik vind nog steeds dat mijn beroep het mooiste was wat je kunt bedenken, het timmervak.''

Adriaan Hosang

De maquette van Kasteel Renswoude, die in de bibliotheek aan de Van Reedeweg al maanden veel publiek trekt, is gemaakt door Peter van den Hoek uit Amersfoort. Van den Hoek woont al z'n gehele leven in de stad die bol staat van de historie. Tijdens zijn werkzame leven werkte hij ook voor een groot deel in en om Amersfoort. In de laatste twintig jaar voor de Monumentenwacht in de provincie Utrecht. Het is dan ook weinig verrassend dat monumenten zijn interesse hebben.

Vraag je Van den Hoek hoe nu die liefde, hobby voor het bouwen van maquettes is ontstaan dan is zijn eerste reactie ,,Ik wil wel een poging wagen".

[VERBOUWEN] Hij vervolgt: ,,Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt, ik mocht graag dingen maken. Ik vind nog steeds dat mijn beroep het mooiste was dat je kunt bedenken, het timmervak. Ik heb eerst bij een kleine aannemer gewerkt, waar de werkzaamheden heel divers waren, van een verstopt riool tot kleinschalige restauraties, en nog veel meer. In mijn vrije tijd had ik ook genoeg te doen. Ik had een jong gezin. je gaat je thuis verbouwen of familie en vrienden helpen. Er was in die tijd weinig ruimte voor hobby's".

Op het moment dat Peter in dienst trad bij de Monumentenwacht in Utrecht kreeg hij met totaal andere zaken te maken, zoals inspecties en rapporteren over monumenten. Hij had ook toen weinig tijd voor hobby's, want de rapportages werden veelal 's avonds gemaakt. Peter mistte wel het creatieve werken met z'n handen. Daarom ging hij monumenten op schaal maken, vaak op verzoek van een beheerder van het monument.

[SPANNEND] Van den Hoek: ,,Het gedetailleerd bouwen op een schaal van 1:75 is een tijdrovende bezigheid, omdat geen enkel onderdeeltje kant en klaar gekocht kan worden. En dus werd alles door mij gemaakt. Maak je een maquette, dan ben je daar al snel een jaar of twee mee bezig. Je moet er toch wel elke dag een paar uur aan werken, en als het kan in de weekenden nog wat meer. Je moet dat gewoon doen, er intensief mee bezig zijn, anders gaat het gewoon te lang duren. Dan zie je weinig resultaat en verslapt de animo. Vergeet niet dat gaandeweg het bouwen het spannender en leuker wordt".

Tijdens dat bouwen van maquettes heeft Peter ook gemerkt dat je en ontwikkeling doormaakt, al doende leert men. Inmiddels heeft Peter al diverse maquettes afgeleverd, zoals van Kasteel de Haar (Haarzuilen), Kasteel Sypestein (Loosdrecht), Kasteel Amerongen (Amerongen), Kasteel Groeneveld (Baarn), Kasteel Het Oude Loo (Apeldoorn, een dubbel muurhuizen pand (Amersfoort, de Graftombe Nellestein (Leersum), de Sint Joriskerk, de Koppelpoort en het Kloostercomplex Mariënhof (Amersfoort ), Kasteel Renswoude (Renswoude). Momenteel is maakt hij een maquette van de Koepelkerk in Renswoude.

[MINDER TIJD] Na zijn pensionering heeft Peter ontdekt dat hij eigenlijk minder tijd heeft voor zijn hobby's, terwijl je misschien zou denken dat je dan alle tijd hebt. ,,Misschien komt het wel door steeds uitgesteld werk dat je thuis had moeten doen".

De maquettes die Peter van den Hoek heeft gemaakt, oogsten bewondering vanwege de precisie en de schoonheid die ze uitstralen. Wie zou ze thuis niet een mooie plek willen geven?

Als Peter gevraagd wordt wanneer hij stopt met de bouw van maquettes, is zijn reactie: ,,Ik stop pas als ik erg ga beven of als het thuisfront me waarschuwt dat het echt niet meer kan. Het moet niet zo zijn dat mensen denken: 'laat die ouwe maar lekker prutsen, hij is er zoet mee en het houd hem van de straat'.''

In de bibliotheek was Peter ook al eens te gast om tekst en uitleg te geven over zijn hobby, zijn grote passie voor de maquettebouw. De maquette van Kasteel Renswoude maakte bij velen grote indruk, mede vanwege de grote precisie waarmee hij te werk gaat. En het is altijd leerzaam om van de bouwer zelf te horen hoe hij te werk gaat, wat er allemaal bij komt kijken en wat je moet doen om de juiste schaal van het gebouw in kaart te brengen.

Hoe kom je bijvoorbeeld aan alle materialen die nodig zijn om een kasteel te maken? Peter van den Hoek gaf ook aan dat je niet te werk gaat met een bouwdoos, waarin alle onderdelen die noodzakelijk zijn te vinden zijn. Je moet het allemaal zelf doen. Zelf foto's maken, meten en kijken bijvoorbeeld. Vandaar ook dat je met het realiseren van een dergelijke maquette vele uren in touw bent, dat je soms wel een jaar en zelfs meer bezig bent. Maar al die uurtjes die er in gestoken worden zorgen er wel voor dat er uiteindelijk een maquette staat die waardering krijgt van velen.

advertentie