Meer dan honderd wagens en zeven muziekkorpsen deden mee aan de optocht.
Meer dan honderd wagens en zeven muziekkorpsen deden mee aan de optocht. collectie Vereniging Oud-Scherpenzeel

Wij vierden feest: 750 jaar Scherpenzeel, veertig jaar geleden

27 augustus 2019 om 06:48 Overig

SCHERPENZEEL Bij veel Scherpenzelers van vijfenveertig jaar en ouder liggen de festiviteiten rond het 750-jarig bestaan van ons dorp in 1979 nog vers in het geheugen. Twee weken vierde Scherpenzeel feest. De saamhorigheid was groot, jong en oud deed mee.

Wim van den Berg

Het is nog altijd de vraag of Scherpenzeel daadwerkelijk in 1229 is ontstaan. Het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van Scherpenzeel dateert tenslotte uit 1254, maar dat doet niets af aan de feestelijke activiteiten die Scherpenzeel van 25 augustus tot en met 8 september 1979 vierde.

Het gaat volgens de Stichting Scherpenzeel 750 vooral om verlevendiging van het historisch besef en niet zozeer om de historische feiten als zodanig. In november 1978 is er een modeshow, waarbij historische kleding in de Heijhorst wordt geshowd. Het stichtingsbestuur dost zich, net als veel kleuters op Koninginnedag 1979, uit in historische kledij. Het dagelijks bestuur bestaat uit de heren Kroodsma, Van Gemert en Bloks. Er zijn meerdere werkgroepen betrokken bij de organisatie van de activiteiten. Het bijna volledige dorp is in feesttooi gehuld, dankzij onder andere de buurtverenigingen. Naast de officiële activiteiten zijn er spontaan tal van buurtfeestjes. Op zaterdagmorgen 25 augustus gaan herauten vergezeld door Caecilia op weg om aan te kondigen dat Scherpenzeel 750 van start gaat. 's Middags is de officiële opening in het park bij Huize Scherpenzeel, waar zich een groot deel van de bevolking verzamelt. Naast genodigden zijn ook B&W, het stichtingsbestuur en de raadsleden aanwezig. Vanaf meerdere punten trekken vervolgens diverse groepen die uit verschillende tijdsperiodes lijken te komen het park binnen.

FEESTMUZIEK Bij een feest hoort muziek. Tijdens de feestweken laat Caecilia voortdurend van zich horen. Er zijn draaiorgels, een opera- en operettegezelschap, muziekkorpsen, boerenkapellen, zangkoor Soli Deo Gloria, het Nederland Pijpersgilde, een drumband met majorettes en in de horecagelegenheden klinkt twee weken feestmuziek. Voor jongeren is er een betonshow door Willem de Zwijger. Tijdens het popconcert treden Blow Up en Teaser op. Ook Disco Melody uit Scherpenzeel werkt mee. Topper van de avond is de rockgroep Vitesse. Een artiestengala met onder anderen Corrie Konings, Herman Emmink, Albert West en Anneke Grönloh wordt door negenhonderd bezoekers bijgewoond.

TONEEL EN BOERENBRUILOFT Ins Tins-Valkenburg heeft de regie over het toneelstuk 'Geknakte Halmen' dat zich afspeelt in Scherpenzeel rond 1850. De Oranjevereniging organiseert een ouderwetse boerenbruiloft in De Driekleur. Jan en Geertje zijn vijfentwintig jaar getrouwd, en dat moet gevierd worden. Ceremoniemeester is Jan van Kees van Teus. Een meterslange krentenwegge gaat er, net als een brandewijntje met suiker, goed in. De stemming zit er met muziek van een boerenkapel al snel in. Naast een historische expositie is er ook een postzegeltentoonstelling. Floralia organiseert een bloemententoonstelling in de spelhal. Een van de hoogtepunten is de opening van het gerestaureerde Koetshuis op 28 augustus door Prinses Beatrix in het bijzijn van Prins Claus. Rond de vijver bij het Huis in de Wei is er een braderie met demonstraties van oude ambachten, waarbij ook de lokale middenstand aanwezig is. Driehonderd ouderen bezoeken het optreden van Boer Voorthuuzen in de Heijhorst.

SCHUTTERSFEEST Het gaat te ver om alle verenigingen die hun steentje hebben bijgedragen aan Scherpenzeel 750 te noemen. De schietvereniging organiseert een schuttersfeest. De schietwedstrijd wordt door Martin Wigtman gewonnen, waarna hij door burgemeester Heij tot koning wordt gekroond. Er is een fiets- en wandeltocht langs historische bezienswaardigheden. Maar je kunt ook deelnemen aan een autopuzzelrit. Voor de landbouwdag, met veekeuring en het oogsten van rogge en haver met de sikkel, is veel belangstelling. Er zijn volksspelen voor jong en oud in het park. Dezelfde dag is er ringsteken rond de vijver. Voor sport is een belangrijke plaats ingeruimd. TVS en Badge verzorgen demonstraties en wedstrijden. De Ronde van Scherpenzeel voor wielrenners is, hoewel een 'natte bedoening', een groot succes. Ook de Willaerruiters houden het niet droog tijdens hun demonstratie. DOTO biedt een gevarieerd programma in de Heijhorst. Voor jonge voetballers is er een penaltybokaal te winnen en een Scherpenzeel/Valleivogels-combinatie speelt tegen een team van KNVB-medewerkers. De thuisploeg gaat er met de overwinning vandoor. De zwemvierdaagse trekt 700 deelnemers en Unitas geeft een demonstratie dressuur. Tal van verenigingen en bedrijven presenteren zich tijdens de optocht 'Scherpenzeel NU' op de laatste feestdag. Het evenement, waaraan ruim honderd wagens en zeven muziekkorpsen meedoen, trekt duizenden bezoekers. Met een spetterend vuurwerk komt een eind aan Scherpenzeel 750, dat een grandioos en ongeëvenaard succes is en voor herhaling vatbaar.
Wie weet over tien jaar…

advertentie
advertentie