Kinderburgemeester Lena op de bres tegen zwerfafval.
Kinderburgemeester Lena op de bres tegen zwerfafval. Gemeente Scherpenzeel

Clean up Day: 'Ik vraag mijn klas mee te doen'

Overig

SCHERPENZEEL Kinderburgemeester Lena Marchal zei het bij haar aantreden al. Ze wil graag een schoner dorp, en daar hoort ook het aanpakken van zwerfafval bij. Iedereen kan woensdag 25 september meehelpen met Clean Up Day.

,,Ik heb bij scouting geleerd om zuinig te zijn op de natuur. Zwerfvuil is slecht voor de natuur en voor dieren. Ik hoop dat mensen gaan schrikken van de hoeveelheid die we oprapen en dat ze gaan nadenken voor ze afval in de natuur gooien. Hoeveel moeite is het om naar de prullenbak te lopen. Ik roep alle kinderen van Scherpenzeel op om te komen helpen bij Clean Up Day", betoogt de kinderburgemeester.

[SPEELSE MANIER] De gemeente Scherpenzeel heeft ingezet op duurzaamheid. Daar hoort ook het aanpakken van zwerfvuil bij. Floor Ebben is als ambtenaar betrokken bij het project Clean Up Day. ,,We zochten een speelse manier om wat met duurzaamheid te doen en daar zoveel mogelijk mensen bij te betrekken. De kinderburgemeester bleek dit ook als agendapunt te hebben. Zo kwam alles mooi samen", aldus Ebben.

Er zijn setjes beschikbaar gesteld voor de opruimers, met daarin een prikker, handschoenen, een vuilniszak en een veiligheidshesje. Deze setjes zijn ook voor individuele acties verkrijgbaar. Aanmelden kan via een mail naar duurzaam@scherpenzeel.nl. En dan liggen de schoonmaakbenodigdheden klaar bij de balie van het gemeentehuis.

[RONDSLINGEREND VUILNIS] Ook wethouder Ad van Es is betrokken bij het aanpakken van rondslingerend vuilnis in het dorp. De bedoeling is dat de groep vrijwilligers op Clean Up Day vanaf het Cruijffcourt vertrekken en dan richting de sportvelden lopen. De start is om 14.30 uur en om 16.00 uur weer terug bij het beginpunt.

[SCHOONMAAKMIDDAG] Vanuit JOS Scherpenzeel en de gemeente zijn er begeleiders aanwezig. Zowel kinderen als volwassenen worden uitgenodigd om deel te nemen. ,,Ik ga mijn klas ook vragen om mee te doen", vertelt kinderburgemeester Lena. Tijdens Clean Up Day kan iedereen met haar van gedachten wisselen. ,,Een soort meet and greet. Ik heb er zin in om samen aan de slag te gaan", lacht ze.

Vooraf opgeven voor de schoonmaakactie op 25 september is gewenst. Dit kan door een mail te sturen naar duurzaam@scherpenzeel.nl. Als ouders hun kind opgeven, ook graag vermelden of er een ouder meekomt. Dit in verband met eventuele uitbreiding van de begeleiding indien er veel kinderen zonder ouders komen. Op scholen en in openbare gebouwen is er aandacht voor de schoonmaakmiddag. En er zijn al inschrijvingen binnen. ,,We vinden het belangrijk om de jeugd te betrekken bij duurzaamheid. En we zien vaak al dat juist zij heel enthousiast zijn en bewuster met afval omgaan", aldus Ebben.

Wie meehelpt om Scherpenzeel een stukje schoner te maken, ontvangt van de gemeente een duurzaam cadeau. Bij de start van de Clean Up Day wordt ook het tappunt voor water bij het Cruijffcourt geopend. Daardoor hoeven de kinderen die daar spelen, zelf geen water meer mee te nemen. Dit voorkomt bijvoorbeeld de verspreiding van lege waterflesjes in de natuur.

advertentie