Afbeelding
Energie

Zo kies jij de juiste energieaanbieder

2 juli 2020 om 15:10 Partnercontent

Wil je een abonnement voor kabelinternet afsluiten, dan hoef je als inwoner van Veenendaal weinig te vergelijken als het op aanbieders aankomt. Zoek je een nieuwe energieleverancier, dan is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers veel aanbieders bijgekomen de afgelopen jaren. Je wilt er uiteraard een hebben die aansluit bij jou, je verbruik en je portemonnee. Waar kun je op letten op de juiste energieaanbieder voor jou te kiezen? We geven je een aantal tips.

Verschillende tarieven
Tarieven variëren per aanbieder, dus prijzen voor energie vergelijken is van belang. Als je kijkt naar de prijzen voor gas en elektriciteit bij verschillende aanbieders, dan zal je zien dat de één vaak gunstiger is qua gasprijzen, en de ander weer wat betreft elektriciteit. Dit zijn echter niet de enige kosten waar je naar moet kijken. Ook voor transport en vastrecht worden kosten doorberekend aan jou als klant. Deze variëren ook per aanbieder en zijn van invloed voor wat je uiteindelijk totaal op jaarbasis kwijt bent aan energie. Daarnaast bieden verschillende energieleveranciers welkomstkortingen die je weer van het totaalbedrag af kunt trekken.

Vast of variabel
Tarieven zijn ook gebaseerd op de duur van je contract en de verwachte prijsstijgingen en -dalingen. Je kunt ze minimaal vastleggen voor één jaar, maar dat kan ook voor de meerdere jaren. In het tweede geval is het mogelijk dat de aanbieder iets lagere tarieven biedt. Het nadeel hiervan is echter wel dat je dan niet na één jaar kunt overstappen van energie en elders de welkomstkorting kunt innen. Voorzie je dat tarieven binnen enkele maanden lager kunnen gaan worden, dan kun je er ook voor kiezen om voor een contract met variabele tarieven te gaan. Dan profiteer je van dalingen in de prijzen, maar heb je het verkeerd voorspeld, dan ben je ongunstiger uit. Op het moment ligt het juist in de lijn der verwachting dat prijzen gaan stijgen.

Je daadwerkelijke verbruik
Hoe pakken al die tarieven nu uit voor jou? Hierbij heb je inzicht in je verbruik nodig. Wanneer je online energie gaat vergelijken, kun je op basis van je adres en je gezinssamenstelling een standaard gemiddeld verbruik hanteren en prijzen daarop laten berekenen. Dit geeft je al een indicatie van waar je het goedkoopst uit gaan zijn. Maar het is beter om inzicht te hebben in je daadwerkelijke verbruik. Hiervoor kun je de jaarafrekening van de vorige jaren naast elkaar leggen en berekenen wat je verbruik van gas en elektriciteit in één jaar is geweest. Dit kun je dan bij het invullen van de energievergelijker opgeven. De resultaten die je dan krijgt geven een realistischer beeld van wat jij bij welke energieleverancier kwijt gaat zijn.

Grijs of groen
Een argument dat je kunt laten meewegen in je zoektocht naar jouw energieleverancier, is de duurzaamheid van de geleverde energie. Is dit niet belangrijk voor je, dan heb je de vrije keuze uit grijze of groene energie. Vind je dit wel belangrijk, dan kijk je natuurlijk naar hoe groen de aangeboden energie is. Dat wil niet per se zeggen dat je automatisch duurder uit bent. Het is wel verstandig om bij bijvoorbeeld de Consumentbond te controleren of de aanbieder ook echt zo ‘groen’ is als hij doet voorkomen.

advertentie
advertentie