Afbeelding
Scherpenzeel

Fusie Scherpenzeel op losse schroeven

2 juli 2020 om 15:19 Partnercontent

De gemeentelijke herindeling is in Scherpenzeel momenteel een hot item. De provincie Gelderland heeft in 2019 aangedrongen op een fusie met buurgemeente Barneveld. Alleen zo zou volgens de provincie een duurzame toekomst van Scherpenzeel gewaarborgd kunnen blijven. De beslissing om toch een fusie aan te gaan of zelfstandig te blijven heeft veel voeten in de aarde gehad.

Onrust in gemeentebestuur over herindeling
Niet alleen de provincie Gelderland heeft de overtuiging dat een herindeling van Scherpenzeel door een fusie met Barneveld de enigste juiste beslissing is. Het gemeentebestuur werd na de gemeenteraadsverkiezingen gevormd door de partijen GemeenteBelangen Scherpenzeel (GBS), Pro Scherpenzeel en Christenunie, waarbij de laatste partijen voor een fusie waren. Ook enkele oppositiepartijen waren voor of hadden twijfels. Enkel de SGP was duidelijk voor zelfstandigheid. Op 9 december 2019 zou er een besluit vallen of het college met fusie zou instemmen of toch voor zelfstandigheid zou kiezen. Uiteindelijk was het vertrouwen binnen de coalitie op een dieptepunt beland en CU en Pro Scherpenzeel besloten uit het college te stappen. Nog diezelfde avond werd een nieuwe coalitie gevormd met GBS en de SGP, beiden een voorstander van zelfstandigheid. Aangezien beide partijen een meerderheid in de gemeenteraad hebben werd het voorstel tot fusie met Barneveld afgewezen.

Fusie niet definitief van de baan
Nu in eerste instantie besloten is om niet te fuseren met de gemeente Barneveld, heeft de provincie wel de nodige eisen op tafel gelegd. De provincie is nog steeds van mening dat zelfstandigheid geen optie is en heeft de gemeente tot de zomer van 2020 de kans gegeven om aan te tonen dat Scherpenzeel toch zelfstandig kan blijven. Alles hangt af van de financiële plannen die het college van Scherpenzeel gaat voorleggen. Er moeten namelijk zeer grote ingrepen gedaan worden, zoals een investering van 1,2 miljoen euro in het ambtelijk apparaat. Om financieel als zelfstandige gemeente te overleven lijkt het dat er voor de burgers een zware lastenverzwaring zal volgen en lokale voorzieningen gesloten worden. Als de de gemeente de financiële plannen niet rondkrijgt, kan Scherpenzeel onmogelijk zelfstandig blijven. Ondertussen gaat de provincie wel aan de slag met voorbereidingen voor een gemeentelijke herindeling. Daarbij worden niet alleen gesprekken gevoerd met Barneveld, maar ook met andere gemeenten, zoals Renswoude en Veenendaal.

Voordelen van herindeling
Hoewel de zelfstandigheid van Scherpenzeel nog steeds mogelijk is, moet er ook gekeken worden naar de positieve onderdelen van een fusie. Het is niet gegarandeerd, maar de gemeentelijke lasten zullen voor inwoners niet zo hard hoeven te stijgen. Ook op lokale voorzieningen, zoals het zwembad en de bibliotheek, hoeft er misschien niet zo hard ingegrepen te worden. Daarnaast biedt een fusie met een buurgemeente voordelen, zoals het aanleggen van glasvezelinternet voor het snelste en goedkoopste internet voor inwoners. Hiervoor is Scherpenzeel in 2016 al voorbereidingen aangegaan met andere gemeenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie