Afbeelding
..

‘De Fabeltjeskrant door de jaren heen’: expositie geopend door Burgemeester Luteijn

Partnercontent

Sinds 7 juli kunnen fans van De Fabeltjeskrant terecht in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum voor een uitgebreide expositie die geheel gewijd is aan de populaire jeugdserie die in de vorige eeuw, enkele onderbrekingen daargelaten, bijna een kwart eeuw op de ouderwetse televisie te zien was. ‘De Fabeltjeskrant door de jaren heen’ werd geopend door de burgemeester van Barneveld, Jan Luteijn.

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Het is een mooi staaltje nostalgie in tijden van fake news en ‘alternative reality’, in een wereld waar het nieuws dankzij de voortdenderende technologie in een mum van tijd iedereen ter wereld bereikt. De Fabeltjeskrant was dan ook geen echt journaal, maar een jeugdprogramma dat doordeweeks dagelijks te zien was, vlak voor kinderbedtijd. De gebeurtenissen in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland werden voorgelezen door de wijze Meneer de Uil. Hij wenste de ‘kijkbuiskinderen’ steevast een goede nachtrust toe met de woorden “Oogjes dicht en snaveltjes toe”. Andere bekende figuren uit het dierenbos waren Bor ‘huuu!’ de Wolf en Juffrouw Truus ‘tuuterdetuut’ Mier. 

De Fabeltjeskrant toen en nu

Er was voldoende interactie met de kijkbuiskinderen, al is het voor kleintjes die nu opgroeien een hele andere beleving. In de jaren 70,’80 en ‘90 konden de afleveringen bijvoorbeeld niet teruggekeken worden, hooguit opgenomen met de videorecorder. Vandaag de dag kunnen kinderen het programma op het mobieltje van hun ouder(s) bekijken en weten ze heel goed waar ze het moeten vinden. In de hoogtijdagen van De Fabeltjeskrant had geen kind van een tablet, smartphone, sim only-abonnement, laat staan YouTube gehoord. Waar natuurlijk veel afleveringen te zien zijn van de serie. Overigens is de serie deze eeuw vernieuwd en in een animatie-variant te zien, in meer talen. In 2018 werd dan ook het gouden jubileum gevierd. 

Te zien tot en met december

Meneer de Uil was hoogstpersoonlijk aanwezig bij de opening van de expositie in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Barneveld. Met burgemeester Jan Luteijn werden veel herinneringen aan de serie opgehaald. Vanzelfsprekend zijn de originele figuren en decorstukken te zien, is het Praathuis van Bor de Wolf geopend voor bezoek en kunnen allerlei liedjes en bekende, typische Fabeltjeskrant-uitspraken beluisterd worden. Van zowel de musical als de bioscoopfilm die van de serie gemaakt werden, zijn attributen tentoongesteld. Via een making of video krijgen de fans een kijkje achter de schermen te zien. Verder is er een knutseltafel voor kinderen en natuurlijk een groot aanbod aan merchandise. De expositie loopt tot en met 30 december, men wordt aangeraden op de hoogte te blijven van de coronamaatregelen bij de planning van een bezoek.

advertentie