Afbeelding
Foto: Horren.com

De beste tips voor het tegenhouden van muggen in de winter

2 januari 2022 om 07:00 Partnercontent

Klimaatopwarming is al enkele jaren een hot item in onze samenleving. Een hot item omdat meer en meer de gevolgen van de klimaatopwarming zichtbaar worden. Zo hebben we in ons land plots in de winter óók last van muggen. Dit leek lange tijd onmogelijk te zijn, maar niks is minder waar. De hoeveelheid muggen was nog nooit zo hoog als in de winter van 2021.

Hoe dit komt? Dit komt doordat de gemiddelde temperatuur steeds hoger uitvalt. Aangezien het najaar vrij zacht is geweest, hebben de muggen alle mogelijkheden gehad om te overleven. Mocht er wél sprake van een vorstperiode zijn geweest, zouden veel muggen het loodje hebben gelegd. Daar is op dit moment geen sprake van, waardoor je in de winter van 2021 muggen tegen moet gaan houden. Daarvoor kun je, volgens experts, het beste voor één van onderstaande drie opties kiezen.

DEET

Van veel insectwerende producten is geen wetenschappelijk bewijs gevonden. Iets waar dit níet voor geldt, is DEET. Van dit krachtige en heftige middel is reeds gebleken dat de werking wel bewezen is. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat muggen helemaal niet gek zijn op de geur en smaak van dit middel.

Tegelijkertijd plaatsen experts ook een kanttekening bij dit middel. Het middel is dusdanig heftig dat het schadelijk kan zijn voor kinderen, voor zwangere vrouwen en voor plastic. Dit middel is zó heftig dat het de structuur van plastic aan kan tasten. Ook moet je voorkomen dat DEET in een wondje, in de mond of in de ogen terechtkomt.

Klamboe

Vind je het niet erg om de muggen in je slaapkamer ‘gewoon’ te horen? Dan kun je het beste voor een klamboe kiezen. Dankzij de structuur van een klamboe blijven de muggen ver uit je buurt; je kunt hierdoor ‘gewoon’ van een lekkere nachtrust genieten.

Bovendien kun je echt jarenlang van een klamboe genieten. Als je deze klamboe eenmaal in je slaapkamer hebt geïnstalleerd, heb je eigenlijk nergens omkijken meer naar. Heb je een groot 2-persoonsbed? Ook dan kun je prima voor een klamboe kiezen; meerdere merken hebben namelijk een XL klamboe uitgebracht.

Voorkom stilstaand water

Muggen zijn dol op stilstaand water; in het stilstaande water kunnen zij hun eitjes namelijk perfect leggen. Voorkom daarom dat je ergens in huis stilstaand water hebt, bijvoorbeeld bij het doucheputje of bij een wc die nooit gebruikt wordt. Zorg er ook voor dat je in jouw tuin géén stilstaand water hebt; zet daarom nooit een emmer in de tuin neer. Als hier regenwater in terechtkomt, is het een ideale broedplek voor muggen.

Horren

Tot slot geven experts aan dat horren ook een prima optie zijn. Door een hor bij een raam en/of deur te plaatsen, hou je de muggen buiten. Bij een hordeur geldt eigenlijk hetzelfde als bij een klamboe; je geniet hier jarenlang van. Uit verschillende onderzoeken is bovendien gebleken dat de werking van horren wetenschappelijk bewezen is. Met een hor én klamboe zit je overigens helemaal veilig.

advertentie
advertentie