Afbeelding
Michael de Vries

Scherpenzeel vraagt met andere gemeenten en provincies hulp van Tweede Kamer bij aanpakken wolf

2 april 2024 om 14:39 Politiek

SCHERPENZEEL (ANP) De gemeente Scherpenzeel heeft een petitie ondertekend die dinsdag aangeboden is door de provincies Gelderland en Drenthe. In deze petitie vragen de provincies de Tweede Kamer om hulp bij het aanpakken van de wolf. De petitie werd ook ondertekend door elf andere Gelderse gemeenten en drie Drentse gemeenten.

De provincies willen dat de Tweede Kamer er in Europees verband op aandringt om de beschermde status van de wolf te verlagen, zodat op het dier kan worden gejaagd. Ook pleiten ze voor duidelijk landelijk beleid en een landelijk informatiepunt over de wolf.

WOLF POLARISEERT SAMENLEVING

,,Steeds meer weidedieren zoals schapen, koeien en pony’s worden door wolven doodgebeten en inwoners zijn daarover bezorgd en voelen zich onveilig. De samenleving raakt steeds meer gepolariseerd over de wolf”, is de boodschap in de petitie die gedeputeerden, vertegenwoordigers uit gemeenten en ook een schapenhouder in Den Haag aanboden. Naast beheer van de populatie, willen de overheden kunnen ingrijpen als een wolf meerdere keren vee heeft aangevallen dat achter speciale wolfwerende rasters staat.

VERJAGEN MET PAINTBALLGEWEER

De provincie Gelderland heeft onlangs al besloten dat wolven die twee keer in één week vee aanvallen dat goed beschermd is wel mogen worden beschoten. Ook mogen in de hele provincie wolven worden verjaagd met een paintballgeweer, beleid dat eerder overigens nog bij de rechter strandde. Ook tegen de nieuwe plannen verwacht Gelderland rechtszaken. De provincie pleit al langer voor het verlagen van de beschermde status van de wolf, zodat de populatie daarnaast ‘beheerd’ kan worden. Landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) ging met die boodschap ook al eens naar de Europese Commissie in Brussel.

advertentie
advertentie