Zaterdag heeft GBS dit bord geplaatst aan de Stationsweg tegenover het
gemeentehuis.
Zaterdag heeft GBS dit bord geplaatst aan de Stationsweg tegenover het gemeentehuis. Margreet Hendriks

GBS:Initiatiefvoorstel is haalbaar en verdedigbaar

9 december 2019 om 09:04 Politiek Fusie met Barneveld

SCHERPENZEEL GBS-voorman Henk Brons heeft een schriftelijke reactie gestuurd naar het college, waarin hij reageert op de kritiek op het initiatiefvoorstel waarin een keuze wordt gemaakt voor een zelfstandig Scherpenzeel. Het college plaatste namelijk nogal wat kanttekeningen bij de berekeningen van GBS en het feit dat men de nu zelfstandige bibliotheek wil gaan omvormen tot een steunpunt. 

Margreet Hendriks

Brons blijft erbij dat het initiatiefvoorstel een goede aanzet is om een zelfstandige toekomst van Scherpenzeel vorm te geven. De in het initiatiefvoorstel verwerkte financiële ramingen zijn volgens hem een vervolg op de verkenningen van de stuurgroep en tot stand gekomen na een korte verdiepingsslag met de ambtelijke staf. ,,Bij iedere uitwerking zullen nieuwe vraagstukken of kanttekeningen worden opgeroepen, maar wrijving geeft glans: als we met z’n allen scherp op blijven letten kan het uiteindelijke plaatje er alleen maar beter van worden’’ aldus Brons. 

Met betrekking tot het omvormen van de bibliotheek tot een steunpunt merkt de GBS-voorman op dat vanwege de toename van digitale uitleen het hebben van een volwaardige, zelfstandige bibliotheek voor een kern met de omvang van Scherpenzeel niet langer een vanzelfsprekendheid is. Hij wijst daarbij op plaatsen als Bennekom en Lunteren die rechtstreeks toegang hebben tot de volledige collectie van Cultura in Ede. ,,Het belang van de bibliotheek zit wat ons betreft niet zozeer in de kasten vol boeken, maar in de culturele en educatieve activiteiten die de bieb organiseert. Die willen we voor Scherpenzeel behouden met het structureel investeren van een ton. ,,Los van de discussie over zelfstandig blijven of herindelen is het goed om kritisch te blijven kijken naar hoe we als raad het gemeenschapsgeld verdelen. Twee ton aan de bieb is met fors in vergelijking tot met bijvoorbeeld de € 60.000,- per jaar voor het zwembad’’ aldus Brons die meent dat er bij fusie, alle intenties ten spijt, geen garanties zijn voor behoud van een volwaardige bibliotheek.

Uit de reacties van inwoners blijkt volgens GBS een zorg die breder is dan alleen het behoud van voorzieningen. ,,Naast het gevoel overdonderd te worden door een herindeling waar niemand op zit te wachten en waarvan de consequenties nog te onduidelijk zijn, zien wij een duidelijke behoefte aan eigenheid, maatwerk en regie over het eigen dorp. Je kunt je zelfstandigheid maar één keer opgeven. Wat ons betreft al helemaal niet voordat de consequenties van een fusie helder zijn. Maar zeker ook niet voordat we serieus hebben kunnen kijken naar de openingen die ons initiatiefvoorstel biedt’’ aldus Brons die meent dat er ook tijd is voor een noodzakelijke en grondige uitwerking van het GBS-voorstel. Hij wijst erop dat in de brief van de provincie wordt aangegeven dat de Kadernota 2021 een sluitend meerjarenperspectief zal moeten aangegeven. Hij stelt dan ook voor om de uitgangspunten in het initiatiefvoorstel samen met de aandachtspunten uit de zienswijze van het college, liefst in overleg met de samenleving, in de komende tijd verder uit te werken tot een nog steviger basis voor een toekomstbestendig zelfstandig Scherpenzeel.

Vanavond neemt de gemeenteraad een beslissing over de koers voor de toekomst van Scherpenzeel. De openbare vergadering in De Breehoek begint om 20.00 uur. 

advertentie
advertentie