Kernenbeleid zorgt voor veel gespreksstof

11 mrt, 08:23 Politiek Fusie met Barneveld Martine Buitenhuis
Tijdens de discussie over de fusie-plusvariant zei CDA-fractievoorzitter Peter Klaassen ,,heel voorichtig'' dat ,,je nog wel eens hoort dat Renswoude eigenlijk niet meer dan een dependance van Veenendaal is.''
Tijdens de discussie over de fusie-plusvariant zei CDA-fractievoorzitter Peter Klaassen ,,heel voorichtig'' dat ,,je nog wel eens hoort dat Renswoude eigenlijk niet meer dan een dependance van Veenendaal is.''

SCHERPENZEEL De door Gedeputeerde Staten voorgestelde fusie-plus variant, waarin dorpen meer zeggenschap zouden moeten krijgen over hun eigen leefomgeving, zorgde dinsdagavond voor veel gespreksstof in de raadsbijeenkomst waarin reacties werden verzameld van de politieke fracties voor een in te dienen zienswijze op het herindelingsontwerp. Coalitiepartijen GBS en SGP zagen nog wel wat haken en ogen bij het plan van de provincie. Maar die kleven volgens CDA-fractievoorzitter Peter Klaassen ook aan de door het college uitgezette koers van zelfstandigheid met strategische samenwerking met Barneveld. Klaassen betoogde dat het verschil tussen als autonoom dorp samenwerken met een grotere gemeente en zeggenschap via een kernenbeleid mogelijk helemaal niet zo groot is. Het ‘model Renswoude’ zou volgens hem wel eens een schijndemocratie blijken te zijn.

,,Ik zeg het met alle voorzichtigheid, maar je hoort nog wel eens dat Renswoude eigenlijk niet meer dan een dependance van Veenendaal is. Dat men eigenlijk geen controle heeft omdat men het beleid van de grotere samenwerkingspartner moet volgen of men nu wil of niet. Ik weet niet of die verhalen kloppen, maar zo’n scenario van alleen maar een handtekening moeten zetten kan ons in een samenwerking met een grote partner als Barneveld ook overkomen. Dat we ons omwille van de samenwerking moeten schikken in de lijn van Barneveld waardoor Scherpenzeel er ook niet meer zelf over gaat’’, aldus Klaassen. De CDA-voorman vond de voorzet van GS in het herindelingsontwerp voor  een nieuw kernenbeleid, waarin meer zeggenschap moet worden geregel..

Mis niks, lees alles van Scherpenzeel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Scherpenzeel en omliggende plaatsen met de Scherpenzeelse Krant. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Scherpenzeelse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Scherpenzeel.