Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel.
Waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel. Eigen foto

Burgemeester Scherpenzeel roept Staten op om herindeling niet door te zetten

6 juli 2021 om 11:13 Politiek

SCHERPENZEEL/BARNEVELD Waarnemend burgemeester Eppie Klein heeft de leden van Provinciale Staten van Gelderland opgeroepen het gedwongen herindelingsplan van Gedeputeerde Staten (GS) niet vast te stellen. Zijns inziens is een fusie met Barneveld niet nodig en hij wijst erop dat er twijfels zijn omtrent de integriteit van het proces. De Staten debatteren dinsdagavond over het fusieplan.

In een boodschap aan de provinciale volksvertegenwoordigers schrijft hij dat een van bovenaf opgelegde herindeling alleen ‘in een uiterst zorgvuldig proces’ tot stand komen. En daar heeft ook hij zijn twijfels bij. Vorige week gaf Klein (SGP) al aan dat hem heel veel vragen vanuit de samenleving hebben bereikt, waarop hij geen antwoord kan geven. ,,Sindsdien is het aantal verontrustende vragen en signalen alleen maar toegenomen.” Klein betrekt de situatie op zichzelf. ,,Dit alles raakt mijn persoonlijke integriteit. Als burgervader vind ik dat Scherpenzeel op de zorgvuldigheid van ‘de overheid’, waar wij allen deel van uitmaken, moet kunnen vertrouwen.” Zolang de integriteit van het proces niet boven elke twijfel verheven is, schrijft Klein, vindt hij het lastig om het herindelingsplan aan de inwoners uit te leggen.

SCHADE BEROKKEND Daar komt bij dat het fusieproces in zijn ogen al te lang heeft geduurd en, voor zover hij het kan beoordelen, veel schade heeft berokkend. ,,Mijns inziens is de reden dat het zo lang duurt dat de urgentie ontbreekt”, laat de burgemeester aan de Staten weten. ,,In reactie op uw vragen, op 16 juni jongstleden, heb ik reeds aangegeven dat er naar mijn objectieve mening geen noodzaak is om een dergelijk besluit te nemen.” Hij roept de Statenleden dan ook dringend op het herindelingsplan voor Scherpenzeel en Barneveld niet vast te stellen.

ONBEHOORLIJK BESTUUR Tijdens de Statenvergadering waarin wordt gedebatteerd over het fusieplan, dinsdagavond, wordt een motie van oppositiepartijen 50Plus, SP en Groep De Kok behandeld waarin wordt opgeroepen tot het laten instellen van een integriteitsonderzoek naar de handelswijze van GS en commissaris John Berends, in zijn rol als Rijksheer. De fracties hebben verontrustende signalen ontvangen die mogelijk kunnen wijzen op onzorgvuldigheden en ‘kwesties die mogelijk zouden kunnen raken aan de integriteit en zelfs neiging tot onbehoorlijk bestuur’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou dit onderzoek moeten uitvoeren en het moet voor het kerstreces van dit jaar zijn afgerond. De gemeente Barneveld heeft zich niet willen uitlaten over de wenselijkheid van een eventueel integriteitsonderzoek.

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie