Allerlei 'natuurlijke materialen' zijn te koop op  14 december in de Breehoek
Allerlei 'natuurlijke materialen' zijn te koop op 14 december in de Breehoek Joke van der Heide

Wandeling met honderd lichtjes over Kerstavondpad

4 december 2019 om 06:13 Recreatie

WOUDENBERG Platteland Anders heeft dit jaar voor de traditionele wandeling langs het eeuwenoude Kerstavondpad gekozen voor het thema 'volg de ster'.

Joke van der Heide

Dit jaar wil de organisatie de geschiedenis laten herleven. Vroeger gingen mensen op kerstavond vanuit het buitengebied over het Kerstavondpad met fakkels en olielampen naar de nachtmis. Nu lopen de wandelaars vanaf De Breehoek langs die zelfde route met honderden lichtjes.

MUZIKAAL Dit jaar wandelen zij letterlijk langs het kerstverhaal, met onderweg 'ontmoetingen en kerstgedachten'. De route eindigt traditioneel bij boerderij Groot Schaik. Tussen de dieren kunnen de wandelaars Glühwein en warme chocolade melk nuttigen tijdens een muzikaal optreden. Vanaf boerderij Groot Schaik worden zij weer afgezet bij De Breehoek.

De inschrijvingen starten op zaterdag 7 december. Ze zijn alleen verkrijgbaar bij de VVV in De Breehoek. Op zaterdag is deze geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten zijn 6,50 euro per persoon en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro. De kaarten moeten direct betaald worden. Dit kan alleen contant. De kaarten zijn ook het entreebewijs voor de terugreis vanaf Groot Schaik.

Dat de wandeling populair is, blijkt uit het feit dat de afgelopen jaren de driehonderd kaarten binnen een paar uur waren uitverkocht. Het advies van de organisatie is om niet te lang te wachten. Vanaf de Breehoek starten er tien groepen met maximaal dertig personen per groep. De starttijden zijn: 16.45 uur, 17.15 uur, 17.40 uur, 18.00 uur, 18.20 uur, 18.40 uur, 19.00 uur, 19.20 uur, 19.40 uur en 20.00 uur.

WINTERARTIKELEN Op 14 december staat Platteland Anders van 10.00 tot 14.00 uur met een stand bij De Breehoek. Voor 'leuke prijsjes' kunnen bezoekers kerst- en winterartikelen kopen. Zo zijn er bijvulbare voederhuisjes, kerststukken, kersthuisjes, een versierde houten kerstboom en allerlei praktische artikelen voor in de tuin, zoals houten bijzettafels.

PLEZIER De zestien vrijwilligers van Platteland Anders zijn al weken bezig om de wandeling te organiseren en de artikelen van natuurlijke materialen zelf te maken. Op de vraag waarom zij dit doen wordt lachend geantwoord dat zij het leuk vinden om dingen te doen waar andere mensen plezier in hebben en waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen. ,,Als onderdeel van de samenleving hoort je wat te doen voor elkaar.'' Ook geeft iemand aan dat zij geniet van de gezelligheid van deze club en zich zo niet eenzaam voelt. Het geld dat zij verdienen, wordt geïnvesteerd in machines of wordt gebruikt voor andere materialen.

Tijdens de kerstvakantie organiseert Platteland Anders op donderdag 2 januari ook nog een knutselmiddag voor kinderen (8 tot 12 jaar) van 13.30 tot 16.00 uur. De kosten bedragen 3 euro per persoon. Opgeven kan per e-mail tot 31 december via renatavanheck@gmail.com. Het adres is Platteland Anders, Kolfschoten 12 te Scherpenzeel.

advertentie
advertentie