Danielle Davelaar kijkt uit naar haar verblijf in Zuid-Afrika.
Danielle Davelaar kijkt uit naar haar verblijf in Zuid-Afrika. Danielle Davelaar

Daniëlle Davelaar uit Scherpenzeel naar Zuid-Afrika

Religie

SCHERPENZEEL De 23-jarige Danielle Davelaar vertrekt in december voor zes jaar naar Zuid-Afrika. Ze gaat daar werken onder de vlag van de GZB in een crisiszwangerschapscentrum. Als kind hield ze al spreekbeurten over Afrika. En in 2015 ging ze voor het eerst als vrijwilliger aan de slag. ,,Daar zag ik de nood met eigen ogen".

Na haar studie maatschappelijk werk bleef Afrika, en met name het werk van Choices, trekken aan Davelaar. Ze ging in 2015, 2017, 2018 en 2019 terug. ,,Er is een groot tekort aan maatschappelijk werkers en ik heb mijn hart verloren aan het land en de mensen. Ik leer nu de taal Nkosa om beter te kunnen communiceren. Engels en Afrikaans spreken de meesten daar ook".

ABORTUS Davelaar heeft een missie. ,,Goede voorlichting is zo belangrijk voor de vrouwen en meisjes die daar ongewenst zwanger zijn. De keuze voor wel of geen abortus kan ik niet voor hen maken, maar ik kan ze wel vertellen over de voors en tegens van beide keuzes". In het centrum waar Davelaar gaat werken, ziet ze veel schrijnende gevallen. Haar project heet 'Oog voor jou'. ,,Daar bedoel ik niet alleen de zwangere mee, maar ook het kind dat ze draagt. Abortus lijkt voor veel vrouwen de makkelijkste oplossing, maar we kunnen hen ook helpen met een baan en huisvesting, als ze het kindje zouden houden. Ook als ze toch voor een abortus kiezen, steunen we hen om erna verder te kunnen met hun leven". Bij Choices wordt goed uitgelegd wat een abortus inhoudt. Er is veel onwetendheid. ,,We moedigen de vrouwen aan om een abortus in een ziekenhuis te laten uitvoeren als ze voor ervoor kiezen. Te vaak wordt er gekozen voor een 'backstreet abortion'. Ergens in een wijk zonder medische voorzieningen, met alle gevolgen van dien".

HOUDEN Wat ze nooit zal vergeten, is een briefje op haar bureau bij Choices tijdens haar laatste verblijf in Zuid- Afrika. ,,Drie dagen voor ik terugging naar Nederland, lag er een terugbelverzoek van een van de meisjes die ik begeleid had. Ik ging ervan uit dat ze hulp nodig had bij het verwerken van haar abortus. Maar niets bleek minder waar. Toen ik haar ontmoette, bleek dat ze haar baby had gehouden en dat ze heel gelukkig was. Ik vroeg haar wat de doorslag had gegeven. Dat bleek het gebed te zijn dat ik met haar had uitgesproken. Toen ze zelfs suïcidaal was, omdat ze het een te moeilijke keuze vond om haar kind wel of niet te houden, dacht ze aan mijn gebed. En besloot ze haar kindje te houden".

Half december wordt ze uitgezonden vanuit haar kerkelijke gemeente, PKN Scherpenzeel. Davelaar is te volgen via www.gzb.nl/zendingswerkers of via haar eigen Facebook-pagina.

Het crisiszwangerschapscentrum Choices werd opgericht in 1997 toen abortus gelegaliseerd werd in Zuid-Afrika. Drie huismoeders kwamen op elkaars pad en werden door God geroepen om een hulpverleningscentrum op te starten voor ongepland zwangere vrouwen. In het begin was Choices pro-life maar al snel merkte Choices dat het dit vrouwen op een afstand hield. Met die reden is Choices zich toen meer gaan richten op de vrouw zelf. Door deze verandering, kon er een samenwerking worden gestart met het lokale ziekenhuis. Er werd een overeenkomst gesloten dat het ziekenhuis geen abortussen zou uitvoeren bij vrouwen die niet eerst hulp hadden gekregen bij Choices.

advertentie
advertentie