De gemeente Veenendaal kreeg vrijdag de titiel Fietsstad 2020. Scherpenzeel bleek de grootste stijger.
De gemeente Veenendaal kreeg vrijdag de titiel Fietsstad 2020. Scherpenzeel bleek de grootste stijger. Fietsersbond

Scherpenzeel grootste stijger competitie Fietsstad

2 maart 2020 om 08:41 Verkeer en vervoer

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel is weliswaar niet verkozen tot Fietsstad 2020, maar ten opzichte van 2018 was deze gemeente de grootste stijger. Het was de gemeente Veenendaal die vrijdag in de Utrechtse Jaarbeurs er met de titel van de Fietsersbond vandoor ging. Andere deelnemende gemeenten waren Enschede, Schiermonnikoog en Winterswijk.

Volgens directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond, verdient Veenendaal deze titel als geen ander. ,,Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld." Naast de titel Fietsstad 2020 ging Veenendaal ook met de prijs voor beste middelgrote gemeente naar huis. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, terwijl Winterswijk de beste kleine gemeente bleek. Schiermonnikoog kreeg een eervolle vermelding voor beste Fietseiland en Scherpenzeel was ten opzichte van 2018 de grootste stijger.

Kluit: ,,Scherpenzeel is geen gemeente van grote ambities, maar fietsers zijn er gewoon erg tevreden. Schone fietspaden, lekker doorfietsen zonder omwegen. Geen wonder dat Scherpenzeel zo hard stijgt.''

Wethouder Gerard van Deelen van Scherpenzeel sloot daarbij aan. ,,Fietsen is heel vanzelfsprekend in Scherpenzeel. En wij doen ons best om onze inwoners zoveel mogelijk te laten genieten op de fiets. Deze titel stimuleert ons om hier mee door te gaan. Ook heeft Scherpenzeel, gelegen in de Gelderse Vallei, een prachtig buitengebied. Onze gemeente vormt de verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Een buitenkansje voor fietsers."

De ranglijst is samengesteld op basis van het grootste fietsonderzoek van Nederland: ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoever fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen. Meer over de enquête en alle data staat op onze site.

De verkiezing van Fietsstad 2020 werd mede mogelijk gemaakt door Gazelle.

advertentie
advertentie