Dagelijks veel verkeer over de Dorpsstraat (N224) in Renswoude.
Dagelijks veel verkeer over de Dorpsstraat (N224) in Renswoude. Adriaan Hosang

Verwarring over onderzoek N224,

23 mei 2023 om 11:59 Verkeer en vervoer

SCHERPENZEEL/ RENSWOUDE/ WOUDENBERG Er is grote verwarring ontstaan over het eerder door de gemeenten Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude aangekondigde onderzoek dat zij, in samenwerking met de provincies Gelderland en Utrecht, gaan doen naar de verkeersknelpunten op de N224. 

Naar aanleiding van publicaties hierover liet de Utrechtse Gedeputeerde Schaddelee namelijk onlangs op Twitter weten dat zowel hij als zijn collega Gedeputeerde Witjes van Gelderland niets weten van een dergelijk onderzoek. Ook zou zo’n onderzoek volgens Schaddelee tamelijk onrealistisch zijn, zowel qua geld als stikstof.

VERBAZING

De uitlatingen van de Utrechtse gedeputeerde hebben in die drie gemeenten tot nogal wat onrust geleid. Op vragen hierover van Jaap Westenberg van GemeenteBelangen Woudenberg (GBW) liet wethouder Daphne de Kruif in de commissievergadering van vorige week weten ook met verbazing kennis te hebben genomen van de tweet van Schaddelee. Zij vertelde dat de drie gemeenten over dit onderzoek al geruime tijd op ambtelijk niveau in overleg zijn met de beide provincies. Die gesprekken zijn gestart naar aanleiding van de brief die de drie gemeenten in juli 2022 gezamenlijk hebben doen uitgaan naar zowel de provincie Utrecht als de provincie Gelderland om hun zorgen kenbaar te maken over de situatie op de N224. In de overlegsituaties is in eerste instantie de problematiek besproken om duidelijk te krijgen wat er zou moeten worden onderzocht. Daaruit is een concept-onderzoeksvraag naar voren gekomen die door de provincies verder is uitgewerkt tot een eerste opzet van een uitvraag. Een rechtstreeks contact/overleg met de provinciebestuurders over het onderzoek is er tot nu toe geweest, erkende De Kruif. ,,Maar in de ambtelijke overleggen is al wel door de provincies aangegeven het onderzoek te financieren’’ aldus de wethouder, die er daarom nog steeds vanuit gaat dat het onderzoek er gaat komen.

ONAANGENAAM VERRAST

Diezelfde verwachting is er ook bij de Scherpenzeelse wethouder Gerard van Deelen en zijn Renswoudse collega Henk van der Schoor. Waar vanuit Woudenberg en Scherpenzeel (nog) niet is gereageerd op het twitterbericht van Schaddelee, heeft de wethouder van de kleinste gemeente de gedeputeerde al wel meteen wel zijn tanden laten zien. ,,De drie gesprekken (ambtelijk) met de gemeenten Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel over de druk op de N224 met de provincies Utrecht en Gelderland én het toegezegde onderzoek (op de mail!) zeggen je dus niets. Bijzonder!’’, luchtte Van der Schoor per ommegaande zijn hart op Twitter. ,,Hij was onaangenaam verrast’’ licht woordvoerder Van Pelt de reactie van Van der Schoor toe. ,,Met name omdat er zwart op wit toezeggingen zijn gedaan over dit onderzoek.’’

KLOKKEN GELIJK ZETTEN

Vanuit de gemeenten is de kwestie inmiddels ook al onder de aandacht gebracht van mobiliteitsmanager Rick de Jongh, die vanuit Regio Foodvalley nauw betrokken is geweest bij de ambtelijke overleggen met de provincies. Gehoopt wordt dat die erachter kan komen hoe de ruis op de lijn tussen de provinciale ambtenaren en bestuurders heeft kunnen ontstaan. ,,Het is in elk geval hoog tijd dat de binnen de provincies klokken gelijk worden gezet’’ vindt Gerard van Deelen, die er overigens, net als zijn collega-wethouders in Woudenberg en Renswoude, nog steeds vertrouwen in heeft dat het uiteindelijk allemaal wel goed zal komen met de breed gedragen wens om de verkeersknelpunten op de steeds drukker wordende provinciale weg een keer helder in beeld te gaan brengen.

advertentie
advertentie