Sjoukje Van Krimpenwww.vankrimpenstatema.nl
Sjoukje Van Krimpenwww.vankrimpenstatema.nl Geert@CheeseWorks.nl
Specialist

Met kinderen liefdevol afscheid nemen

16 april 2021 om 11:27 Zakelijk

REGIO Kinderen rouwen ook, hoe klein ze ook zijn. Op welke manier ervaren (klein)kinderen het verlies van hun naaste? Dit onderwerp verdient speciale aandacht. Onderzoek toont aan dat het voor de rouwverwerking van kinderen goed is om hen bij de uitvaart te betrekken. De manier waarop ze reageren heeft te maken met hun leeftijd, ontwikkeling en ervaring. De medewerkers van Van Krimpen-Statema uitvaartzorg hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen en hun ouders bij het liefdevol afscheid nemen.

Als kinderen te maken krijgen met het verlies van een dierbare, zijn volwassenen soms geneigd ze te willen beschermen tegen het verdriet wat hierbij hoort. Maar verdriet, verlies en de dood horen bij het leven. Het is belangrijk dat we kinderen juist leren hiermee om te gaan.

Sjoukje van Krimpen-Statema: ,,In de periode dat kinderen afscheid nemen van een dierbare, kunnen we ze helpen om te gaan met verlies door ze eerlijke antwoorden te geven op hun vragen en ze te betrekken bij het afscheid.”

KINDEREN ROUWEN ANDERS Kinderen rouwen anders dan volwassen, maar ze rouwen wel. Ze rouwen in stukjes. Het is dus óók voor hen belangrijk dat ze met een goed gevoel terug kunnen kijken op de uitvaart. Er kunnen vragen aan de orde komen waar u zelden bij stil heeft gestaan. Sjoukje van Krimpen-Statema: ,,Wij helpen kinderen, ouders en andere betrokkenen al jarenlang deze vragen te beantwoorden. We hebben een kast vol kinderboeken over de dood, verdriet en afscheid nemen. Daarnaast hebben we praatplaten en kunnen we met behulp van lego spelenderwijs vertellen over wat er gaat gebeuren. Ook kunnen we op school uitleg geven over verlies en verdriet.

TOEGANKELIJK MAKEN In overleg met ouders en kinderen worden de dagen rond de uitvaart zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Hierbij wordt, passend bij de leeftijd, gebruik gemaakt van ‘troostdoosjes’. Er zijn mooie vlinders die beschilderd kunnen worden. Met diezelfde vlinders kan de kist gesloten worden. Soms rijdt een kleinzoon de rouwauto op de dag van uitvaart. Ook met kleine rituelen, bijvoorbeeld het aansteken van de kaars, het voorlezen van een gedicht of het maken van muziek kunnen kinderen een kleine, maar ook een grotere rol spelen bij de uitvaart. Op die manier nemen kinderen, samen met hun ouder(s), liefdevol afscheid. Dat is een ervaring die ze hun hele leven meenemen.

AAN DE SLAG MET LEGO Lego is een hulpmiddel om de dood bespreekbaar te maken, om uit te kunnen spelen wat er gaat gebeuren. In de etalage van het kantoor van Van Krimpen-Statema uitvaartzorg, Voorstraat 20a, vindt u al wat inspiratie. Helpt u mee? Ga op zolder op zoek naar de dozen met lego en bouw iets moois dat te maken heeft met liefdevol afscheid nemen. De meest creatieve inzendingen krijgen een plek in de etalage. We zijn benieuwd!’’

Meer informatie is te vinden op de website van Van Krimpen-Statema

advertentie
advertentie