Retour gekomen trays van klanten worden gerecycled bij Modiform.
Retour gekomen trays van klanten worden gerecycled bij Modiform. Modiform

Modiform: Circulair produceren met plastic

13 september 2022 om 14:00 Zakelijk

SCHERPENZEEL/LEUSDEN/RENSWOUDE Bij Modiform, dat vestigingen heeft in Leusden, Scherpenzeel, Renswoude,  Roosendaal en het Franse Wormhout, is het volledig circulair maken van de productie al jarenlang een prioriteit. De kweek- en transporttrays,  potten en packs die Modiform voor de tuinbouwsector maakt, lenen zich daar ook goed voor. Die bestaan uit polystyreen en polypropyleen, twee plasticsoorten die goed recyclebaar zijn.

Zo goed dat Modiform gebruikte plastic trays van polystyreen zelfs ophaalt bij klanten. ,,Zij krijgen daar van ons ook een vergoeding voor”, zegt Jeromy Riksen, raw material coördinator bij Modiform. ,,Want het zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Zo kunnen we de materialenkringloop in ons productieproces rond maken. Onze doelstelling is om 120 procent van die grondstoffen uit de markt terug te halen. Meer dan we zelf produceren dus. Dat doel willen we in 2025 gerealiseerd hebben.”

OPHAALSERVICE Het past bij de bedrijfsfilosofie om zo circulair mogelijk te produceren. Want nieuw polystyreen inkopen is soms goedkoper dan gebruikt polystyreen terughalen geeft Riksen aan. ,,Dat komt ook door de stijgende vraag naar recyclebare materialen, omdat steeds meer bedrijven  inzetten op duurzamer produceren. Maar in onze branche zijn wij een van de weinige bedrijven die producten van 100% gerecyclede materialen maken.”

EIGEN RECYCLE AFDELING Een deel van het polystyreen komt terug via een ophaalservice bij klanten, een ander deel komt via industriële afvalverwerkers. Modiform gaat met de van klanten retour gekomen polystyreen trays aan de slag in de eigen recycle afdeling in Leusden. Riksen: ,,Alles wordt eerst grof gemalen, daarna worden die grote stukken gewassen en kleiner gemalen. Vervolgens worden ze verwarmd en door een heel klein filter geperst. Zo haal je de vervuiling er uit en krijg je zuivere polystyreen in de vorm van granulaat korrels waar wij weer folie van maken dat we gebruiken voor de trays.”

CONSUMENTENAFVAL Potten maakt Modiform van polypropyleen waar het bedrijf tegenwoordig, net als bij de packs, bij de fabricage geen carbon black meer aan toevoegt. Door het ontbreken van deze stof zijn de potten en packs recyclebaar. Polypropyleen wordt wel op een andere manier gerecycled en aangeleverd door partnerbedrijven uit de afvalverwerkingsindustrie, zegt Riksen. ,,Veel van die potten komen namelijk via winkels terecht bij consumenten die ze weer bij het PMD afval gooien. Dat kunnen we niet zelf inzamelen. Bovendien moeten alle soorten plastic eerst goed gescheiden worden, want je kunt ze niet mixen. Dan zijn ze niet herbruikbaar meer. Onze potten bestaan voor 100% uit gerecycled materiaal, waarvan 60% afkomstig is van consumentenafval.” 

KENNIS DELEN Als enige bedrijf in zijn branche heeft Modiform voor polystyreen de materialencirkel volledig kunnen sluiten. De opgedane kennis in dit zich voortdurend ontwikkelende circulaire productietraject deelt Modiform ook met de klanten, zegt Riksen. ,,Ieder land heeft bijvoorbeeld zijn eigen regelgeving op het gebied van plastic gebruik. Daar is geen internationale standaard voor. Het is dan handig om te weten welk type plastic in een land de voorkeur heeft wanneer je daar naartoe gaat exporteren. Wij zijn een toonaangevende kennispartner binnen onze branche en we hebben een kring met partners om nieuwe producten te creëren en te testen. Zo zijn we indertijd ook begonnen met verpakkingen van papierpulp. Net als plastic is papier zeer goed herbruikbaar. Wij blijven zoeken naar nieuwe manieren om zo optimaal mogelijk circulair te produceren. Op dat vlak zijn we nooit uitgedacht.” 

Deze advertorial wordt u aangeboden door Modiform. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Woudenberger.nl / de Scherpenzeelse Krant.nl? Neem dan contact op met Mieke Westerink (06-23286529, m.westerink@bdu.nl) of Monique Jansen (06-83624805, m.jansen@bdu.nl).

advertentie
advertentie