Afbeelding
..

Coronavirus nu ook in buurgemeente Barneveld

Zorg

BARNEVELD Twee inwoners van de gemeente Barneveld zijn besmet met het coronavirus. Het gaat om een persoon uit Barneveld en een inwoner van Voorthuizen.

Dat meldde burgemeester Asje van Dijk zaterdag kort voor middernacht op Twitter. ,,De GGD heeft me laten weten dat twee inwoners positief zijn getest''. Hij wenst de betrokkenen en hun naasten ,,veel sterkte toe in deze onzekere tijd. Roep u allen nogmaals op contacten te vermijden uit zorg voor elkaar.'' 

[THUISISOLATIE] Het is nog niet bekendgemaakt hoe de twee patiënten het virus hebben opgelopen en hoe het met hen gaat. De GGD zal in elk geval contactonderzoek doen. Ook is het gebruikelijk dat besmette personen in thuisisolatie moeten blijven. De gemeente volgt in elk geval de adviezen en instructies van het RIVM en de GGD.

Op dit moment zijn in Nederland 959 mensen positief getest op het nieuwe virus, dat zich sinds donderdag 27 februari in ons land manifesteert. De afgelopen dagen zijn ook inwoners van onder meer de gemeenten Nunspeet, Ermelo, Apeldoorn, Amersfoort, Harderwijk, Veenendaal, Woudenberg, Renkum, Arnhem, Utrechtse Heuvelrug en Zeewolde positief getest op het coronavirus.

[LUCHTWEGKLACHTEN] Patiënten met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee anderen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Mensen die meer dan 38 graden koorts en luchtwegklachten hebben én daarnaast onlangs contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus of de afgelopen twee weken in een land zijn geweest waar veel besmettingen heersen, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Het is niet de bedoeling dat je naar de huisarts toe gaat, vanwege het besmettingsrisico.

Risicolanden zijn momenteel met name China, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië. Val je in de risicogroep, maar heb je nog geen koorts, blijf dan thuis en vermijd zo veel mogelijk contact met anderen. Zodra verkoudheid of verhoging omslaat in koorts, bel dan alsnog de huisarts.

[NOODVERORDENING] Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is het voor iedereen verstandig om zeer geregeld handen te wassen en in de elleboog te niezen of te hoesten. Elkaar een hand geven is verboden. Sinds donderdagmiddag gelden vanuit de overheid de regels dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden zijn. Sinds zaterdagavond is in deze regio daarom ook een noodverordening van kracht.

Mensen die last hebben van verkoudheid, moeten uit voorzorg thuisblijven, mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, wordt aangeraden dat ook te doen.

advertentie