De vele kinderen waren vooral geïnteresseerd in het kunnen knuffelen met kalfjes (foto) of het borstelen van de pony's.
De vele kinderen waren vooral geïnteresseerd in het kunnen knuffelen met kalfjes (foto) of het borstelen van de pony's. Margreet Hendriks

Lekker knuffelen met kalfjes

21 augustus 2018 om 06:52 lokaal

SCHERPENZEEL Koeien kijken, kalfjes knuffelen, pony's borstelen. Op verschillende boerenbedrijven in Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude was het was zaterdag een drukte van belang bij de laatste 'Tour de Boer' van dit jaar in de Gelderse Vallei.

Om te komen tot een betere afstemming en organisatie van de agrarische fietstochten hebben de LTO Gelderse Vallei en Promotie Veehouderij Barneveld hun krachten gebundeld in het nieuwe platform 'Kijken bij de Boer'. Dit jaar werden er in de periode tussen 1 en 18 augustus vier fietstochten georganiseerd, waarbij voor het eerst ook een tocht werd georganiseerd in de omgeving Woudenberg, Leusden, Scherpenzeel en Renswoude. Na de eerdere Tour de Boer's in Ede (1 augustus), Barneveld (8 augsuts) en Ermelo (11 augustus) bleek het evenement zaterdag ook daar een succes.

FIETSTOCHT Op de drie locaties die hun deuren openden voor het publiek, te weten het melkvee- en stierenopfokbedrijf van de familie Van Ginkel in boerderij De Pol in Scherpenzeel, de varkensboerderij van de familie Willigenburg aan de Voskuilerdijk in Woudenberg en de vleeskalverhouderij van de familie Hardeman aan de Hopeseweg in Renswoude, turfde de organisatie aan het begin van de middag al een stroom van meer dan 700 bezoekers. ,,Ik denk dat er uiteindelijk misschien wel tegen de duizend bezoekers zijn geweest'', meent Gert van Ginkel. ,,Er kwamen trouwens ook mensen uit het dorp buiten de fietstocht hier een kijkje nemen. Dat zal in de andere plaatsen vast ook het geval zijn geweest.''

Hoewel het merendeel van de bezoekers op de fiets kwam, bleek de inrichting van een grote parkeerruimte voor auto's op het weiland voor zijn deur geen overbodige luxe. Getuige het aantal fietsenrekken achterop werd de parkeerruimte door bezoekers van verder weg ook slim gebruikt als start- en eindpunt van de fietstocht.

KUIKENTJES Op het grote erf van boerderij De Pol stonden ook indrukwekkende machines en voertuigen van het even verderop gevestigde loonbedrijf Schimmel om te bezichtigen. ,,Het is leuk om als buren samen te werken bij dit soort evenementen'', vond ook Ineke Schimmel. Op het terrein werd verder koffie en thee geschonken vanuit een kraam van sponsor AgruniekRijnvallei, kon men zich tegoed doen aan zuivelproducten van FrieslandCampina en deelde de bezetting van de Pipowagen van de Rabobank appels uit. Maar de belangstelling van het publiek ging toch vooral uit naar de stallen met melkkoeien, stieren en kalveren. Ook de skybox boven de stallen was open voor het maken van mooie overzichtsfoto's.

De vele kinderen waren echter vooral geïnteresseerd in het kunnen knuffelen met kalfjes of het borstelen van de pony's. Evenmin raakten zij uitgekeken op de onder een wamtelamp ronddartelende kuikentjes die net een dag oud waren. ,,Het liefst willen zij er allemaal een meenemen, maar dat gaat niet'', wist zoon Wilco van Ginkel die, net als vader Gert, zaterdag schor was van de vele uitleg die werd gevraagd over het runnen van hun bedrijf. Ondanks alle drukte en voorbereidingen zei de familie Van Ginkel geen moment spijt te hebben van het meedoen aan de eerste Tour de Boer in deze omgeving. ,,Het is echt ontzettend leuk en je merkt dat dit soort evenementen burgers en boeren echt dichter bij elkaar brengt.''

MOOI BEDRIJF Dat bleek ook wel uit allerlei opmerkingen die bezoekers achterlieten in het gastenboek. 'Mooi bedrijf', 'goed verzorgd', 'gezellig', 'leerzaam voor de kids' en 'super om te kunnen kijken; weer eens wat anders dan langsfietsen', waren zo maar wat commentaren die daarin waren gezet. Ook vanuit de organisatie was er veel tevredenheid over het verloop van en de brede belangstelling voor de eerste fietstocht in dit deel van de Gelderse Vallei. Een herhaling lijkt dan ook een zekerheid. Het platform van 'Kijken bij de Boer' werkt overigens samen met Vallei Boert Bewust. Ze willen ook starten met de ontwikkeling van een educatieplatform 'Leren bij de boer'.

advertentie
advertentie