Afbeelding

Nauwere band met Veenendaal

27 augustus 2018 om 13:46 lokaal

SCHERPENZEEL De gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg willen een samenwerking aangaan met de gemeente Veenendaal op het terrein van gemeentelijke belastingen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om de uitvoerende werkzaamheden betreffende de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en de WOZ alsmede de heffing en inning van de gemeentelijke belastingen met ingang van het belastingjaar 2020 onder te brengen bij de gemeente Veenendaal.

KWALITEITSVERBETERING Scherpenzeel en Woudenberg werken al sinds 2011 samen op het gebied van de WOZ en de belastingen. Daarbij is het team Belastingen is gehuisvest in Scherpenzeel. Vrij recent zijn beide gemeenten op het gebied van ICT een samenwerking aangegaan met de gemeente Veenendaal. Bij de besluitvorming daarover in de gemeenteraad werd al geopperd dat er mogelijk nog meer (financiële) voordelen kunnen worden behaald door ook op andere beleidsterreinen met de gemeente Veenendaal te gaan samenwerken. Dit heeft geleid tot oriënterende gesprekken tussen de drie gemeenten over een mogelijke samenwerking met betrekking tot de de BAG, de WOZ en de gemeentelijke belastingen.

Inmiddels is men tot de conclusie gekomen dat een dergelijke samenwerking zal leiden tot verbetering van de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening. Door de samenwerking ontstaat meer slagkracht en wordt schaalvoordeel in de (onderhandelings)positie met leveranciers verwacht. Veenendaal is volgens het college ook een logische samenwerkingspartner voor de WOZ en BAG-taken omdat deze nauw gerelateerd zijn aan ICT en bedrijfsvoeringaangelegenheden. Het zou betekenen dat de gemeente Veenendaal in principe alle betrokken medewerkers gaat overnemen. Daarom wordt de Ondernemingsraad in het traject betrokken.

KOSTEN De structurele kosten van de samenwerking worden door het college geschat op € 165.000,- per jaar. Daarnaast is een krediet van € 130.000,- nodig voor onder meer implementatiekosten alsmede een investeringskrediet van bijna € 29.000,- voor een verplichte omschakeling van taxaties op basis van gebruiksoppervlakte.

Het college oordeelt dat het wellicht logischer zou zijn om de samenwerking pas aan te gaan na de vaststelling van de in voorbereiding zijnde toekomstvisie voor Scherpenzeel, maar wijst erop dat de gemeente Woudenberg sowieso gaat samenwerken met Veenendaal en de gemeente Scherpenzeel de taken niet zelfstandig kan voortzetten. Daarom mag de gemeenteraad zich in de eerstkomende vergadering uitspreken over een raadsvoorstel om de samenwerking met Veenendaal met genoemde gebieden uit te breiden.

advertentie
advertentie