Afbeelding
Haije Bergstra

Gezelligheid en ontspanning worden gewaardeerd

16 november 2018 om 09:32 lokaal

SCHERPENZEEL Afgelopen zaterdag werd in Kulturhus de Breehoek voor de derde keer de Dag van de Mantelzorg georganiseerd door Steunpunt Scherpenzeel. Daarbij sloot men aan bij de landelijke actie waar mantelzorgers op deze dag in het zonnetje werden gezet.

Haije Bergstra

Sommigen doen dit werk vaak achter de schermen. ,,Een groeiend aantal mensen komt naar deze bijeenkomst toe, nu ook door mond op mond reclame. Wat mooi is dat familieleden of kennissen specifiek voor deze dag vervangende zorg aanbieden, zodat de mantelzorger naar deze bijeenkomst kan. Daarin zie ik echt de zorg voor elkaar”, aldus Mariska Bergstra, coördinator van Steunpunt Scherpenzeel. De bijeenkomst wordt zeker gewaardeerd door de bezoekers. ,,Het is zeker een blijvertje en voor herhaling vatbaar”, aldus een bezoeker.

De dag werd mede geopend door wethouder Vreeswijk die het sociale domein in zijn portefeuille heeft. Eerst werd begonnen met een High Tea en daarna waren er allerlei activiteiten waar mensen bij konden aanschuiven. De reacties van de bezoekers waren positief. Sommigen waren er al eerder geweest, voor anderen was het de eerste keer. Mantelzorg wordt door degenen die hulp geven vaak beschouwd als de gewoonste zaak van de wereld. Daarom staat het vaak niet op de voorgrond. Op de vraag aan een mantelzorger hoe zij aankijkt tegen de zorg voor haar 85-jarige moeder die leidt aan dementie, zegt ze: ,,Het is zo, het hoort erbij en je groeit erin. Daarom is dit een extra verwennerij. Daarnaast vind ik het erg gezellig.” Verschillende organisaties boden diverse massages aan. Ook waren er verschillende creatieve workshops. Zo werd er hout gebrand, kon een bloemstuk gemaakt worden en ging men creatief met kaarten aan de slag. Nieuw dit jaar was de speeddate met wethouder Vreeswijk. Deelnemers stelden hun vragen over het sociale domein en hoe de mantelzorg in de gemeente Scherpenzeel is geregeld of men kon de eigen ervaringen als mantelzorger delen met de wethouder.

ZICHTBAAR Niet alleen wordt deze dag door de mantelzorgers ervaren als een extraatje in een ontspannen sfeer. De uitwisseling van ervaringen tijdens de gesprekken werkt als een hart onder de riem. ,,Het is net als de gespreksgroep die ook door Steunpunt Scherpenzeel georganiseerd wordt. Je gaat daarna lichter weer naar huis”, legt iemand uit. ,,En het mag ook wel eens gezegd worden dat mantelzorgers niet alleen zorg bieden aan mensen op leeftijd. Er zijn ook veel ouders met een kind met een beperking. Ook daar is een gesprekgroep voor”, benadrukt een ouder. Door de ontmoeting komen mensen die elkaar daarvoor nog niet kenden met elkaar in gesprek. Dan is er herkenning bij elkaar. Mariska Bergstra concludeert aan het einde ,,We kijken als organisatie op een geslaagde dag terug!”

Er waren verschillende workshops om creatief aan de slag te gaan.
Een groeiend aantal mantelzorgers komt naar de Dag van de mantelzorg om eens lekker verwend te worden.
advertentie
advertentie