Afbeelding
Adriaan Hosang

'Moet ik mijn schoenen aanhouden?'

21 november 2018 om 16:55 lokaal

RENSWOUDE Hoepelen, steltlopen, tollen zijn toch heel andere spelletjes dan de moderne scholier gewend is. Tegenwoordig ga je gamen, lekker met je pc aan de gang of chillen.

Op christelijke basisschool De Borgwal waren de leerlingen echter met heel andere dingen bezig, spelletjes van toen, maar ook huishoudelijke werkzaamheden van destijds en kleding uit het verleden.

AARTJE EN ARIE In het kader van 'Aartje en Arie' hebben bestuursleden van historische vereniging Oud Renswoude de leerlingen van groep 6 en 7 meegenomen naar de tijd van toen. Naar zo'n 100 jaar geleden, hoe mensen in die tijd leefden.

Selia Stutvoet heeft veel voorbereidend werk gedaan door tal van spellen en zaken van toen naar school te brengen, zodat de schooljeugd een indruk kon krijgen van hoe het vroeger toeging.

Ook dochter Jacqueline van Veen zette zich, samen met Dikkie van den Brandhof en Gerda Vermeulen, alle keurig in kleurdracht van toen, in om het allemaal zo goed mogelijk over te brengen aan de scholieren.

WASBORD Op het schoolplein zie je kinderen proberen te hoepelen, toch moeilijker dan gedacht. Anderen proberen een tol te laten draaien, terwijl weer andere boven de oude wastobbe staan en driftig een kledingstuk langs het ribbelige wasbord op en neer bewegen.

In de klas is het ook een drukte van belang. Terwijl de jeugd zo bezig is, zijn er diverse opa's en oma's die ook de handen uit de mouwen steken, meehelpen, aanwijzingen geven.

In de klas wordt op leitjes geschreven, keurig binnen de lijntjes. Weer anderen wegen witte bonen af en op een andere tafel malen kinderen op een ouderwetse manier koffie. Die koffie mag mee naar huis om er koffie van te zetten.

Het verkleden is iets bijzonders, in kleding van tientallen jaren gelden. Klompen dragen is voor velen een nieuwe ervaring. Een jongetje vraagt: ,,Moet ik mijn schoenen aanhouden?". Sommige meisjes willen exact dezelfde kleding aan als hun vriendinnetje. Ook de juf en meester moeten er aan geloven.

Schrijven op een lei, netjes tussen de regels.
De juf en meester en enkele kinderen samen met Dikkie van den Brandhof en Gerda Vermeulen.
advertentie
advertentie