Afbeelding
Edward Doelman

Biljartclub Hertog van Gelre naar nieuwe plek

12 december 2018 om 16:48 lokaal

SCHERPENZEEL De laatste carambole werd vorige week in de Hertog van Gelre gestoten. Wegens sluiting van het partycentrum medio januari moet de gelijknamige biljartvereniging uit Scherpenzeel op zoek naar een nieuw onderkomen. Dat is inmiddels gevonden, zo vertelt voorzitter Adri Wagensveld. ,,We bewaren mooie herinneringen aan onze tijd hier."

Edward Doelman

Een week geleden werkte biljartvereniging Hertog van Gelre de laatste competitiewedstrijden voor de winterstop af. Tientallen jaren was het partycentrum in het centrum van Scherpenzeel de thuishaven. ,,We hebben hier een eigen plek, dat gaat al terug naar de tijd dat oud-eigenaar Arie Fuchte nog leefde. Hij had een groot biljarthart en organiseerde bijvoorbeeld ook toernooien", zegt Wagensveld, sinds enkele maanden de nieuwe voorzitter van de club. Sindsdien was de 'Hertog' het vaste onderkomen, maar de biljarters speelden daarvoor ook in de Heijhorst, Boschzicht en café De Prins. ,,Bart van Koerten (uitbater Hertog van Gelre) is ook altijd goed voor ons geweest. Hier voelen we ons echt thuis."

Maar daar is voor de biljarters een einde aan gekomen. Als een verrassing kwam het nieuws niet. ,,Bart had al wat door laten schemeren, maar het is natuurlijk niet leuk. Vervolgens zijn we gaan zoeken naar een oplossing. We wilden in eerste instantie een oplossing zoeken voor de rest van ons seizoen. We willen de competitie afmaken."

De biljartschool van Henk van Donselaar, achter zijn woning aan de Willaerlaan, bood uitkomst. ,,Verschillende leden spelen daar in hun vrije tijd ook al. We zijn blij dat we bij hem terecht kunnen", zegt Wagensveld. Aan de Breehoek als mogelijke speellocatie had hij nog niet gedacht. ,,Ik weet niet of dat een optie zou kunnen zijn, want het moet plek zijn voor twee tafels, die het liefste ook nog vaststaan. Weet je, na dit seizoen zien we verder."

Dat zegt Wagensveld ook met het oog op het ledental, dat de afgelopen jaren slonk. ,,De biljartsport heeft het overal in Nederland moeilijk. Jongeren weten al amper meer dat deze sport bestaat." Biljartvereniging Hertog van Gelre heeft daar ook last van. In de tropenjaren van de club waren er meer dan veertig leden, maar door de vergrijzing is de ledenstand gedaald tot twaalf. ,,Nieuwe leden erbij krijgen is lastig, maar wegens ouderdom en overlijden hebben we helaas vaste mensen verloren."

MET MOEITE Met het oog op die ontwikkeling is het maar de vraag hoe de club er volgend seizoen uitziet. ,,Nu kunnen we met moeite nog vier competitieteams laten spelen, maar misschien worden dat er volgend jaar minder. We zullen zien." Eerst hoopt de voorzitter dat zijn club zich op de nieuwe locatie thuis gaat voelen. ,,Ik denk dat dat wel goed komt, maar het moet met minder leden ook financieel op te brengen zijn. Verder moet dit van beide kanten bevallen."

Uiteraard werd er dinsdag ook gewoon gebiljart. De laatste stoot, de laatste carambole. De ene biljarter had er meer moeite mee dan de andere. ,,Feit blijft dat we hier een toptijd achter de rug hebben. Dat zullen we nooit vergeten."

advertentie
advertentie