Maud (links) en Lili oefenen in het water van Zeumeren.
Maud (links) en Lili oefenen in het water van Zeumeren. Pauw Media

Maud en Lili zwemmen stukje mee Maarten van der Weijden

20 juni 2019 om 07:02 lokaal

SCHERPENZEEL Maud ten Broek (10) en Lili Oosting (10) uit Scherpenzeel zwemmen op zaterdag 22 juni een etappe van 500 meter mee met de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. De twee zwemsters zijn lid van de Barneveldse zwemvereniging 'De Waterkip' (DWK). Samen met nog acht DWK-leden reizen ze 22 juni af naar Stavoren om een stuk mee te zwemmen.

Lili zwemt al vier jaar mee bij DWK en Maud sinds drie jaar. Iedere week trainen ze drie maal. Alle verschillende zwemslagen komen voorbij tijdens een training. Maud doet het liefst de schoolslag terwijl bij Lili de vlinderslag favoriet is. Ook doen de meiden regelmatig mee aan zwemwedstrijden. Om zich voor te bereiden op de halve kilometer in het koude Friese water van Stavoren wordt er geoefend in het water van Zeumeren. ,,Het water is daar koud, groen en vies", griezelt Maud. En ook de lichte golfslag daar vond Lili lastig. ,,Op deze manier kunnen we wel goed ervaren hoe het straks zal zijn als we met Maarten gaan zwemmen", relativeert Maud. De twee vinden zwemmen een geweldige sport. Later willen ze allebei wel professioneel zwemster worden, maar er zijn ook vele andere leuke banen vinden ze.

BEGELEIDING Er zal met de jonge zwemmers van DWK ook begeleiding meezwemmen, voorzien van een boei voor als het even te veel wordt. Lili en Maud hebben er veel zin in. Lili vindt wel dat ze heel vroeg uit bed moet om om half elf in Stavoren te staan zaterdag. Ze nemen als fan in ieder geval één ouder mee. En ook vanuit DWK zullen er fans zijn. Rond half twee komt Van der Weijden aan in Stavoren is de planning. Dan zullen de meiden ook in het water springen om een stuk met hem mee te zwemmen. ,,Zouden we zijn handtekening kunnen vragen?".

Maarten van der Weijden is Olympisch kampioen en wereldkampioen openwater zwemmen. In 2001 kreeg hij acute lymfatische leukemie, een vorm van kanker. Hier herstelde hij uiteindelijk van, maar het was voor hem ook de aanleiding om de Maarten van der Weijden Foundation (MWF) op te zetten. Met deze stichting zamelt hij geld in voor kankeronderzoek. De opbrengst van de 11stedenzwemtocht is hier ook voor bestemd.

SPONSORING De twee Scherpenzeelse zwemsters zamelen met hun zwemvereniging ook geld in voor het MWF. Het is mogelijk om de deelnemers individueel te sponsoren maar ook de club als geheel kan men sponsoren. Voor meer informatie over sponsoring: www.11stedenzwemtocht.nl. ,,We hebben met DWK inmiddels zesduizend euro ingezameld. En meer geld is altijd welkom voor dit goede doel", nodigt Lili potentiele sponsoren uit.

Bijzonder is dat hun trainer Sebastiaan Kuijper drie nachten Van der Weijden aanmoedigt als coach. Er is dag en nacht een coach bij Van der Weijden aan zijn zijde om hem door de soms zware meters heen te loodsen. Vorig jaar haalde hij de eindstreep net niet omdat hij ziek werd. Hij haalde toen vijf miljoen euro op voor kankeronderzoek. Meezwemmen ging vorig jaar niet omdat het water niet de goede kwaliteit had.

Zwenster Maud (links) en Lili bereiden zich in de Zeumerse Plas voor op hun  zwemtocht met Maarten van der Weijden.
advertentie
advertentie