Een verzameling oude voorwerpen op de bovenverdieping.
Een verzameling oude voorwerpen op de bovenverdieping. Adriaan Hosang

Oudheidkamer en Koepelkerk Renswoude extra open

25 juni 2019 om 11:15 lokaal

RENSWOUDE De Oudheidkamer van de historische vereniging Oud-Renswoude en de Koepelkerk zijn deze zomermaanden weer extra geopend voor publiek. Sinds vorig jaar is de Oudheidkamer te vinden in de Nieuwe Buurt aan de Dorpsstraat 38.

De gemeente wilde destijds de leegstaande woning wel verhuren aan de Historische vereniging, die moest verkassen in verband met de plannen die er waren voor het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 4. Op de bovenverdieping van het gemeentehuis had de vereniging de beschikking over de overloop en een bovenkamer met zoldertje. Nu hebben zij een kleine historische woning met tuin en dus veel meer ruimte dan voorheen. Binnen het bestuur van Oud-Renswoude waren ze maar wat blij met deze nieuwe mogelijkheid.

Na die werkzaamheden kon gestart worden met de inrichting van de Oudheidkamer. Ook is het een verbetering dat deze stijlkamer iets nostalgisch heeft. Bezoekers wanen zich er weer in de tijd van toen.

,,We hadden behoefte aan een eigen onderkomen en wilden het verleden laten herbeleven voor anderen. Het is mooi zoiets te kunnen delen met anderen", zo sprak Dikkie van den Brandhof, voorzitter van Oud Renswoude, vorig jaar tijdens de opening. En nog steeds is de vereniging heel blij het nieuwe onderkomen in dit monumentale pand in één van de oudste huisjes van Renswoude. Deze huisjes vielen zelfs koning Lodewijk Napoleon op toen hij via Austerlitz op weg was naar het Loo in Apeldoorn, zo vertelde oud-voorzitter Egbert Wolleswinkel.

Wie die Oudheidkamer wil bekijken kan in juni, juli en augustus elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur een kijkje nemen en ook op elke laatste zaterdag van de maand. Geïnteresseerden die een bezoek willen koppelen aan het bezichtigen van de Koepelkerk aan de Kerkstraat van Renswoude, kunnen dit doen op 23 en 30 juli, 6, 13, 20 en 27 augustus van 13.30 tot 16.30 uur, met uitzondering van rouw- en trouwdiensten.

Oude mutsen en ziekenhuisbenodigdheden.
De stijlkamer in de Oudheidkamer.
advertentie
advertentie