Emy van Vliet-Waaijer bezig met het inrichten van de vitrines.
Emy van Vliet-Waaijer bezig met het inrichten van de vitrines. Adriaan Hosang

'Klei is prachtig om mee te werken'

3 juli 2019 om 11:54 lokaal

RENSWOUDE Als je een kijkje neemt in de woning van Emy van Vliet-Waaijer en haar man Klaas in de Nieuwe Buurt, kom je een grote verscheidenheid aan kunstzinnige creaties tegen. In de loop der jaren heeft Emy heel wat beelden gemaakt en is ze erin geslaagd om hele fraaie creaties te scheppen.

Emy begon daar in de jaren zeventig mee bij kunstenaar Rob de Vries in Renswoude, toen in de tijd van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Emy raakte geboeid door het maken van objecten en in het midden van de jaren tachtig richtte ze zich op keramiek, het raku-stoken, bij Cis van den Berg. Een hele periode bleef dat haar boeien tot ze in 2008 weer terugkeerde bij haar oude hobby, het boetseren. Daarmee ging ze aan de slag bij Joanneke Prins waar ze dat samen met een groep dames op de woensdagochtend deed. Dat was altijd gezellig en daarnaast ook inspirerend, want je keek naar elkaars werk en leerde daar ook van. Het eerste beeld dat Emy bij Joanneke Prins realiseerde was van een moederfiguur met grote schoot.

Maar waar komt die liefde voor boetseren eigenlijk vandaan? ,,Klei is prachtig om mee te werken. Het laat zich goed vormen en voldoet het niet aan je verwachtingen, dan klap je het in elkaar en begin je gewoon opnieuw. Boetseren is ook emotie, want ga je met klei aan de gang dan ontstaat er een idee en soms weet je ook al wel wat je wil gaan maken en kan het te maken object ook al een naam krijgen. Ik heb een keer een kerstkalkoen gemaakt met een strik en het beeld de naam 'Hij is de dans ontsprongen' gegeven.''

Emy maakt dan ook graag beelden van dieren. ,,Maak je een dier dan speelt bij mij het gevoel een grote rol, vaak omdat je iets voor een dier voelt." Beelden met een symbolische betekenis heeft ze ook gemaakt, zoals 'De wereld in chaos' of vogels op graven van overleden dierbaren, vogels die symbolische de wacht houden.

Een statige leeuw gemaakt door Emy van Vliet-Waaijer.
Enkele door Emy van Vliet vervaardigde dieren figuren.
advertentie
advertentie