Lion Gerjan Schaafsma (m) reikt de cheque van €1.500 uit aan Knotploeg Woudenberg.
Lion Gerjan Schaafsma (m) reikt de cheque van €1.500 uit aan Knotploeg Woudenberg. Jo Beunders

€ 1.500,00 voor Knotploeg Woudenberg

25 oktober 2019 om 15:57 Maatschappelijk Deel je nieuws

Lions Club Scherpenzeel-Woudenberg-Renswoude overhandigt opbrengst Open Haardhout-actie

10 Oktober j.l. werden de leden van Lionsclub Scherpenzeel-Woudenberg-Renswoude verrast met een presentatie van Elmar van Krimpen en Kees de Wit van Knotploeg Woudenberg. Dit is een groep vrijwilligers die ‘s winters op het verzoek van landeigenaren in deze regio bomen snoeien (voornamelijk Wilgen en Elzen). Het is een gezellige club mensen die graag buiten zijn, de handen uit de mouwen willen steken en zo een bijdrage kunnen leveren aan een mooie natuurlijke omgeving in hun woongebied. Knotgroep Woudenberg is opgericht in 1976 en is actief op zo’n tien zaterdagen per jaar. Zij zijn lid van het Landschap Erfgoed Utrecht voor overleg en het uitwisselen van kennis en in de 43 jaar van hun bestaan hebben ze al zo’n 7000 bomen geknot en ruim 2800 uren aan het knotten besteed.

Veiligheid is prioriteit

Veiligheid staat hoog op de prioriteitenlijst in verband met het werken op hoogte, met (ketting)zagen en door het verbranden van afvalhout. Voor die veiligheid werkt men met beschermende kleding, helmen, gehoorbeschermers, veiligheidslaarzen en -tuig om zich te zekeren in de bomen. Ook werkt men met gecertificeerde motorzagers die om te mogen zagen, een speciale opleiding hebben gevolgd. Om de veiligheid te waarborgen heeft men een ARBO-plan opgesteld waar andere knotploegen ook graag gebruik van maken. Verder doet men ook aan educatie; basisschool-leerlingen krijgen een dagdeel ‘knotles’.

Elektrische zagen

Hoewel ze wat subsidie ontvangen van de Gemeente en van de grondeigenaren een bijdrage ontvangen voor het knotwerk, zijn er regelmatig ongedekte kosten. Daarom heeft Lions Club Scherpenzeel-Woudenberg-Renswoude besloten de opbrengst van de jaarlijkse Open Haardhout-actie te bestemmen voor deze knotploeg. Na de presentatie mocht Gertjan Schaafsma, organisator van de Open Haardhout-actie, een cheque van € 1500,00 overhandigen aan beide heren. Knotploeg Woudenberg zal deze donatie gebruiken voor het aanschaffen van de eerste elektrische zagen. Beter voor het milieu, beduidend minder lawaai en gemakkelijker in een boom te gebruiken.

Voor meer informatie: www.knotgroep-woudenberg.nl

advertentie
advertentie