Overpeinzing van een inwoner van Scherpenzeel

28 november 2019 om 16:11 Politiek Deel je nieuws

Onderwerp:   Zelfstandigheid Scherpenzeel

 

Omdat wij soms maanden buiten Scherpenzeel verblijven en toch op afstand de discussie volgen over “Scherpenzeel zelfstandig of bij Barneveld “ ,geef ik u hierbij een persoonlijke visie. De keren dat ik uitgenodigd was om deel te nemen tijdens bijeenkomsten voor alle inwoners verbleven we helaas  buiten Nederland.

Algemeen:

 Ondergetekende en zijn echtgenote zijn gehuwd in 1972 .Wij vestigden ons toen direct  in Scherpenzeel, het was en is genieten . Nu wonen er nog steeds. Tijdens mijn werk als medicus in verschillende ziekenhuizen in deze regio  en het werk van  mijn vrouw als logopediste  in de gemeente Scherpenzeel  bemoeiden we ons niet met de  lokale politiek. Soms hoorde ik wel via de zijlijn dat Scherpenzeel ” De Parel van Gelderland” genoemd werd. Dat was in de periode toen ik als  geneeskundig inspecteur voor deze provincie   soms te maken had met de commissaris van de Koning( toen nog Koningin ) in Gelderland. Tegelijkertijd werd daarbij gezegd dat Scherpenzeel voortdurend  bestuurlijke perikelen opleverde , al gedurende enkele honderden jaren.

 

Afgelopen 47 jaar:

Ik kan niet anders zeggen dat ik na 1972 alleen maar heb ervaren dat er bestuurlijke perikelen zijn gebleven. Of dat nou te maken had met Regiovorming voor de gezondheidszorg of andere ontwikkelingen(bijv. provincie grens , fusie Woudenberg ,Amerongen ,Leersum ,Renswoude, enz. enz.). Het gaf bijna altijd behoorlijke spanningen.  Zoveel spanningen zelfs dat het lokale college bij vele herhalingen  fors met  elkaar in conflict kwam.  Met name  als het over bestuurlijke herindeling ging.  De spanningen waren niet uit de lucht. Het bleef maar onrustig.  Ook nu weer merken mijn vrouw en ondergetekende dat de onrust de enige constante factor is. Dat lijkt me niet goed voor de aanpak van de lokale  problematiek in het  dorp Scherpenzeel .  Gezien de ontwikkelingen in Nederland en ver daarbuiten ligt het wel erg voor de hand om  een keer de bakens te verzetten.In  Europa verdwijnen grenzen of ze worden op een niveau gebracht van “control of  management “ dat meer bij het huidige tijdsgewricht past. Of soms cultuur – historische overwegingen .  Nu het zo dicht bij een oplossing komt zou ik voorstellen om de knoop door te hakken richting Gelderland en met name richting Barneveld. Ik heb met Barneveld zowel tijdens mijn werkzame periode als daarna veel contacten gehad. Je  constateert  dat  de omliggende gemeenten behorend bij  Barneveld:    Voorthuizen, Kootwijk, Achterveld ,De Glind , Stroe ,Garderen en   Kootwijkerbroek, er alleen maar achteraf gezien, baat bij gehad hebben door een  bestuurlijk breder draagvlak. De afzonderlijke kernen   zijn gebleven in de Gelderse Vallei(  wat al honderden jaren zo is !). Ook Scherpenzeel hoort  vanuit de historie  bij dat gebied .  Als Scherpenzeel blijft  komt er nog meer gewicht in de schaal. Immers  Scherpenzelers zijn dan een onderdeel van een   grotere gemeente die iets te zeggen heeft. Wij hebben  dan een meer professionele  loketfunctie, met meer knowhow, continuiteit en draagvlak. Ook  andere voorzieningen zijn van belang .Wij gaan graag naar de schouwburg in Barneveld ,dat moet ook betaald worden. In Scherpenzeel zie ik het van een  schouwburg nooit komen .Ik denk dat de identiteit van Scherpenzeel niet aangetast wordt als we richting Barneveld gaan. Kijk bijvoorbeeld  naar Amerongen, Garderen, De Glind   of  Leersum dat zijn geheel eigen gemeenschappen die toch deel uitmaken van  grotere gemeentes (Utrechtse Heuvelrug of Barneveld). Kortom ik hoop dat die laatste jaren die we nog in Scherpenzeel graag zouden willen blijven wat meer gemeentelijke politieke rust met zich meebrengen. Ik geef lokale politici serieus in  overweging aan de optie Barneveld te denken in plaats van doormodderen over zelfstandigheid .

 

Met vriendelijke groet,

 Guus Gerssen ,inwoner van Scherpenzeel(gld.) . 

advertentie
advertentie