Ook de zelf gebakken broodjes mochten gezien worden.
Ook de zelf gebakken broodjes mochten gezien worden. Adriaan Hosang

Het kon haast niet mis gaan

16 maart 2020 om 16:41 Overig

RENSWOUDE ,,Zelf koekjes bakken en van die prachtige broodjes, ze daarna versieren en meenemen naar huis.''

Bij Smaakidee had chefkok Harold Engelen het idee opgevat om voor jongeren een workshop 'Bak ze bruin' te houden. Een groep meisjes schreef zich hiervoor in en woensdagmiddag mochten ze zelf aan de slag.

HANDEN WASSEN Engelen vertelde hoe hij vroeger in de bakkerij van z'n ouders ook meehielp om koekjes, taartjes en broodjes te maken. Uiteindelijk was hij kok geworden. Samen met z'n vrouw Lisette runt hij sinds 2015 Smaakidee aan de Barneveldsestraat.

Ook bij Smaakidee gelden huisregels zoals handen wassen, lopen en niet rennen. De meisjes maakten kennis met de recepten voor de koekjes en het tarwebrood. Met witte koksmutsen op gingen ze aan de slag. De bereiding van de benodigde ingrediënten was keurig op papier gezet, het kon haast niet mis gaan.

Lize, Djelana en Gwen hebben thuis ook wel eens wat gebakken vertellen ze: ,,Soms wel eens met papa en mama''. De één heeft weleens een pizza gebakken, de ander koekjes, een taart of een cake.

RAAD EN DAAD Zodra ze bezig zijn, is alle aandacht gericht op wat er gebeuren moet en de deelneemsters stellen af en toe vragen. Dan zijn Harold en Eva in de buurt om hen met raad en daad bij te staan. Het deeg voor de koekjes moet een uur in de koeling en daarna weer gekneed worden, voordat het klaar is voor gebruik en uitgerold kan worden en gebruikt. Na verloop van tijd worden de koekjes versierd met chocolade, die in spuitzakken zit. Zo worden sterretjes, hertjes, bootjes en hartjes gevormd.

Met behulp van een spuitzak worden de koekjes versierd.
Eva en Harold zorgden voor enige ondersteuning.
advertentie
advertentie