Helmert van Voorthuizen
Helmert van Voorthuizen Kees Eskes

Nestkastjes mezen goed gebruikt!

3 december 2020 om 10:33 Lokaal Deel je nieuws

Wellicht kunt u zich nog herinneren, dat Dorpsbelang Renswoude begin dit jaar het initiatief genomen heeft om nestkastjes voor kool- en pimpelmezen in te zetten in de strijd tegen de eikenprocessierups. Er zijn toen door de medewerkers van zorgboerderij “de Kleine Weide” met heel veel inzet en plezier 100 nestkastjes gemaakt en groen geschilderd. 

Medewerkers van de gemeentewerf hebben die nestkastjes opgehangen op plaatsen, waar in 2019 overlast was door de eikenprocessierups. Wij (vrijwilligers Rob van de Bor, Helmert van Voorthuizen en Kees Eskes en Rene Sennef van de gemeente Renswoude) waren heel benieuwd of de nestkastjes ook daadwerkelijk als broedplaats gebruikt zouden worden door de mezen.

Eind oktober – medio november hebben de vrijwilligers alle nestkastjes schoongemaakt, zodat de mezen komend voorjaar een nieuw nest kunnen bouwen in een schoon nestkastje.

Tijdens de schoonmaakactie bleek dat in liefst 87% van alle nestkastjes een mezennest is aangetroffen. 6% van de kastjes bleek gekraakt en gebruikt door spechten. 
Hiermee zijn onze hoogste verwachtingen overtroffen. Een prachtig resultaat! 

Naast de inzet van nestkastjes zijn de eikenbomen ook preventief bespoten met een schimmel en zijn er zgn Feromoonvallen geplaatst.

Gevolg van deze aanpak: flink minder overlast door de eikenprocessierups dan in 2019 en aanzienlijk lagere kosten voor de gemeentewerf. Een prachtig resultaat, waar iedereen in Renswoude van profiteert. 

Nog enkele wetenswaardigheden over de nestkastjes:

-       6 nestkastjes waren “gekraakt” door spechten. De vliegopeningen waren door de krakers flink uitgebikt; er zijn wel 4 (spechten) nesten aangetroffen in die kastjes.

-       2 nestkastjes zijn helaas verdwenen.

-       4 nestkastjes waren beschadigd; deze zijn hersteld en weer teruggeplaatst.

We kijken uit naar volgend jaar en hopen op een minstens zo goed resultaat.

Rob van de Bor
Kees Eskes
advertentie
advertentie