Burgers willen meer blauw op straat

29 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,Tja, dat is toch echt een atypische reactie’’, vond Clemens Cornielje. ,,Er zijn nog nooit zoveel politieagenten geweest als nu in Nederland.’’ ,,Maar niet hier in Scherpenzeel’’, reageerden diverse mensen direct.

Onvoldoende aanpak hang- groepjongeren SCHERPENZEEL – Scherpenzelers zijn niet te spreken over de rol van de politie in het dorp. Te weinig zichtbaar en te weinig aandacht voor bijvoorbeeld hanggroepjongeren in het park. Dat bleek tijdens het gesprek van Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje met inwoners. Volgens burgemeester Hans Colijn valt het best mee met de zichtbaarheid.

door Gerhard te Winkel

Tijdens het gesprek met de commissaris over de toekomst van Scherpenzeel bleek dat inwoners over veel onderwerpen van mening verschillen. Maar over veiligheid en politie-inzet was men het roerend eens. Men vindt dat de politie te weinig zichtbaar in het dorp aanwezig is.

Vergaderen

,,Hoe zit dat precies?’’, wilde Cornielje weten van burgemeester Colijn. ,,Er is een gebiedsgebonden functionaris en een Bijzonder Opsporings Ambtenaar. We hebben een project gemaakt om de problemen in het park aan te pakken. Uiteraard komt de politie noodhulp bieden als er echte problemen zijn.’’ ,,Valt wel mee dus met die problemen’’, concludeerde Cornielje. De burgers dachten daar echter anders over. Ze wezen er op dat die ordehandhavers veel vergaderen, vrije dagen hebben en maar een bepaald aantal uren op straat zijn. ,,Ze willen op vakantie en werken acht uur per dag’’, gaf Colijn toe.

Brommers

Er rijden regelmatig hanggroepjongeren op hun brommertje door het park. De politie treedt daar in de ogen van de mensen onvoldoende tegen op, of er nu een parkproject is of niet. ,,U zou de jongeren ook zelf eens aan kunnen spreken op hun gedrag’’, probeerde Cornielje. ,,Veel mensen durven dat niet, maar ze zijn best aanspreekbaar.’’ ,,Moeten mensen van boven de zeventig die alleen door het park lopen een groepje pubers aanspreken?’’, luidde de tegenvraag uit de zaal. Cornielje schudde peinzend zijn hoofd. ,,Dat is misschien niet zo’n goed idee.’’

Colijn wees er op dat de overlast achter het zwembad voor een groot gedeelte opgelost is. Ook in de buurt van de Heijhorst gaat het nu beter. ,,Bovendien mogen de groepjes natuurlijk altijd op straat met elkaar praten. We houden scherp in de gaten dat ze geen bier drinken.’’ Die opmerking over het bier werd door verschillende mensen tegengesproken. Op hangplekken liggen regelmatig bierblikjes. ,,We zullen hen op dat punt aanspreken en eventueel bonnen schrijven’’, beloofde de burgemeester. Ze riep mensen op aangifte te doen of melding te maken als er bij hen in de buurt iets vervelends gebeurt.

advertentie
advertentie