‘Vroeger en Nu’ thema Platteland Anders

29 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Dit project is een samenwerkingsverband tussen Platteland Anders en de werkgroep Cultuur. Coördinator Mirjam de Korte loopt druk te bellen om nog zaken te regelen. ,,We hebben een geweldige groep van acht mensen, die zich heel erg druk maken om dit project op tijd rond te krijgen. Het is geweldig om met zulke mensen samen te werken. Het is nu aanpakken, maar als de kunstwerken eenmaal in de weilanden staan, zijn we blij en tevreden.’’

Kinderen maken kunstwerken voor weilanden SCHERPENZEEL - De nieuwe fiets- en wandelroute van Platteland Anders wordt op 9 juni feestelijk geopend bij het Toeristisch Opstappunt aan het Valleikanaal. Leerlingen van vier van de vijf Scherpenzeelse basisscholen zijn druk bezig kunstwerken te maken, die aan de zuidkant van het dorp geëxposeerd zullen worden. In de weilanden aan de Noordkant komen ‘creatieve uitingen’ van leden van de werkgroep.

Fakkel overgenomen

Twee jaar geleden koos de landelijke overheid Scherpenzeel uit voor het project ‘Kunst op het Platteland’. Het pilotproject kreeg geen vervolg. Een groepje Scherpenzelers nam de fakkel over en organiseerde vorig jaar ‘Platteland Anders’, waarbij ze kunst in de weilanden plaatsten. ,,Ik weet niet hoeveel mensen me aangesproken hebben over schapen in mijn tuin. Helemaal geweldig’’, aldus De Korte. Zij denkt dat enkele duizenden mensen gewandeld en gefietst hebben langs de kunst. ,,Dit is ook een manier om Scherpenzeel op de kaart te zetten.’’

Dit jaar is het thema van Platteland Anders ‘Vroeger en Nu’. Leerlingen van de basisscholen maken voor een buurtschap een kunstwerk in de stijl van een bekend kunstenaar. Voor het Mussendorp is Corneille, voor de Bongerd Karel Appel, voor de Maatjes Picasso en voor het kerkpad Van Gogh gekozen. In Expoline werd in april een tentoonstelling georganiseerd over het werk van deze kunstenaars. Leerlingen konden aan de hand van vragen de werken bekijken en bepalen wat ze zelf mooi vonden. Met hulp van leden van de werkgroep zijn de leerlingen nu zelf vol enthousiasme aan het werk gegaan.

Opening

Rond het dorp zijn fiets- en wandelroutes uitgezet. Langs de wandelroutes staan de kunstwerken van de kinderen. Langs de fietsroutes worden de werkstukken van de leden van de werkgroep neergezet. ,,We kunnen dit alleen maar doen met de medewerking van het landgoed en de boeren. Het is fijn dat ze mee willen doen’’, vertelt Mirjam de Korte.

Op 9 juni zal de route feestelijk geopend worden. Bij de TOP zal een tent staan. De deelnemende kinderen en hun ouders zijn uitgenodigd om te komen. Ze kunnen Oud-Hollandse spelen doen en kleine pannenkoekjes eten. ,,Vorig jaar hadden we 1500 routebeschrijvingen. Die zijn allemaal verkocht. We hopen op een vergelijkbaar succes. Diep in ons hart denken we dat dit wel een jaarlijks evenement zal worden”,aldus Mirjam de Korte.

advertentie
advertentie