Pas op voor eikenprocessierups

5 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Onlangs werd een groep eikenprocessierupsen geconstateerd op een eik in De Maatjes. Bewoners melden dat ze een klont ruspen ter grootte van een tennisbal op de boom hadden zien zitten.

Overlast mogelijk door haartjes SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil graag dat inwoners in de gaten houden of er eikenprocessierupsen in hun buurt op de eiken zitten. Als de dieren verschijnen, wil de gemeente ingrijpen. ,,Vorig jaar hebben we niets gedaan’’, vertelt Jan Boertjes, ambtenaar van de gemeente Scherpenzeel. ,,Nu willen we vroegtijdig ingrijpen. Dat scheelt veel overlast.’’

Naar aanleiding van de melding ondernam de gemeente actie. Men huurde een hoogwerker en brandde met een kleine gasbrander de eikenprocessierupsen weg. Als er veel dieren bij elkaar op een klont zitten, worden de dieren met een grote gasbrander weggehaald.

De eikenprocessierups is een nachtvlinder, die langzaam naar het noorden van Nederland oprukt. ,,Het zijn nachtvlinders, die ’s nachts in de kruin van de eiken zitten en zich daar vol eten. Als het moment daar is, vliegen ze verder. Dan kunnen ze maximaal tien kilometer verder vliegen. De eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan een witte bal op de stam van een eikenboom. Als u dit ziet, bel dan met de gemeente 033 2772324.

advertentie
advertentie