Buien veroorzaken problemen in Valleikanaal

17 juni 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De hevige buien van donderdagavond 14 juni hebben er in de omgeving van Ede, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg voor gezorgd dat de rioolstelsels en de rioolwaterzuivering in Ede van Waterschap Vallei & Eem erg veel water te verwerken hebben gekregen. Plaatselijk viel daar in korte tijd 65 mm neerslag. Daardoor is een deel van het rioolwater de rioolwaterzuivering gepasseerd, zonder het hele zuiveringsproces doorlopen te hebben. Ook kwam er water op het terrein van de rioolwaterzuivering, omdat de afvoerleidingen het water niet aankonden.

Op de rioolwaterzuivering in Ede wordt al het afvalwater uit de gemeenten Ede en Barneveld gezuiverd. Naast het afvalwater uit woningen en bedrijven komt ook een groot deel van het regenwater op de rioolwaterzuivering aan omdat beide waterstromen op veel plaatsen in hetzelfde rioolstelsel terechtkomen.

Het water dat de rioolwaterzuivering in Ede heeft doorlopen, stroomt uiteindelijk via de Krakerswijk het Valleikanaal in. Doordat ongezuiverd afvalwater in het oppervlaktewater is terechtgekomen, is het zuurstofgehalte onder de 3 mg per liter gedaald. Beneden die grens is er kans op vissterfte. Plaatselijk zat er bijna geen zuurstof meer in het water, doordat de zuurstof werd verbruikt voor de afbraak van de afvalstoffen in het water. Of en hoeveel vissen het niet zullen overleven is nu nog moeilijk te zeggen. Dode vissen zakken eerst naar de bodem en komen over enkele dagen pas bovendrijven. Het waterschap is er alert op en zal zodra er dode vissen worden waargenomen die zo snel mogelijk weghalen. Bij calamiteiten zoals vissterfte kan men dag en nacht bellen met de gratis alarmlijn van het waterschap: 0800 099 0800.

advertentie
advertentie