Slecht weer hindert zwembad

7 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - Bedrijfsleider Lars de Gans van buitenbad ‘t Willaer verwacht dat het bezoekersaantal dit jaar een diepterecord bereikt. Door het bewolkte weer bleven de afgelopen maanden veel bezoekers weg.

De Gans: ,,Onze kassamedewerkster werkt al 19 jaar bij ‘t Willaer. Zij noemde onlangs het laagste bezoekersaantal dat in al die jaren: 43.000. Wij hebben nog maar vijf weken om dat aantal te bereiken. Ik denk niet dat dit zal gebeuren. We verwachten dus een diepterecord.”

Vorig jaar had het zwembad op 1 augustus al 68.000 bezoekers gehad. Maar dit jaar zijn er nog maar 29.000 geweest. ,,We lopen heel veel omzet mis”, zegt De Gans. ,,Vorig jaar kwamen er veel vakantiegangers bij ons zwemmen. Maar áls ze dit jaar al komen, houden ze het na één keer voor gezien.” Dat de recreanten wegblijven, komt volgens De Gans door het bewolkte weer in de maanden juni en juli.

Na de zonnige voorjaarsmaanden maart, april en mei verschool de zon zich de afgelopen maanden vaker dan normaal achter de wolken. Dit blijkt ook uit de cijfers van het KNMI. Normaal gesproken meten de weerkundigen in juni 192 zonuren in De Bilt. Dit jaar waren dat er slechts 167. Ook in juli liet de zon zich minder vaak zien dan normaal. Afgelopen maand won ze het slechts 184 uren van de bewolking, terwijl ze hier normaal gesproken 201 uren in slaagt. Met een gemiddelde van 17 graden viel de temperatuur in juli dit jaar 5,3 kouder uit dan tijdens de warme julimaand vorig jaar.

Bedrijfsleider De Gans van buitenbad ‘t Willaer houdt rekening met het lage bezoekersaantal door minder personeel in te zetten. Werkten er vorig jaar zomer vijf mensen, dit jaar worden alleen de twee vaste medewerkers ingezet. ,,We houden de personeelskosten laag”, zegt De Gans, ,,maar de kosten voor chloor, water en gas blijven helaas gelijk.” Door de zwemlessen en het aquajoggen komen er dagelijks wel bezoekers naar ‘t Willaer. Ook namen er in mei dit jaar meer mensen dan vorig jaar een abonnement op ‘t Willaer. De Gans hoopt dat deze mensen er volgend jaar niet van af zullen zien na het slechte weer deze zomer.

Aan de lage bezoekersaantallen kan zwembad ‘t Willaer niets doen, stelt De Gans. ,,Het heeft geen zin om extra activiteiten te organiseren. Mensen kijken of de zon schijnt, zo nee, dan komen ze niet.” Om uit de kosten te komen, zijn er 50.000 bezoekers nodig in augustus. ,,De kans is klein dat dit gebeurt”, denkt De Gans. Mocht aan het einde van het seizoen blijken dat ‘t Willaer niet uit de kosten komt, dan moet de stichting van het zwembad haar financiële reserves aanspreken. ,,In goede jaren sparen we altijd voor de slechtere jaren. Gelukkig zit er nog genoeg geld in ons reservepotje”, zegt De Gans geruststellend. ,,We hopen maar dat het volgend jaar beter gaat.”

De medewerkers van ‘t Willaer houden de weersverwachting scherp in de gaten. ,,Afgelopen weekend was het heerlijk weer”, zegt De Gans. ,,Dat stemt ons hoopvol.”

advertentie
advertentie