Leusden wil zelfstandig blijven

30 maart 2008 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - In de Utrechts-Gelderse Vallei wordt gesproken over het samengaan van de gemeenten Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. Samen worden zij ongeveer even groot als Leusden, een kleine 30.000 inwoners. Volgens de gangbare opvatting zijn dan die nieuwe gemeente én Leusden eigenlijk te klein om zelfstandig te kunnen blijven. Om ook in de toekomst te kunnen blijven bestaan heb je meer inwoners en dus ook een groter ambtelijke apparaat nodig. De organisatie van kleine gemeenten is in die opvatting te kwetsbaar.

Het gemeentebestuur van Leusden heeft gevraagd mee te mogen praten tijdens de gesprekken die de provincie met de drie mogelijke fusiegemeenten voert. Daarmee is er niet voor gekozen om ook te willen fuseren, maar het college wil wel aangeven dat het inziet dat Leusden op sommige punten kwetsbaar is en dat daar iets aan gedaan moet worden.

Op dinsdag 1 april praat de gemeenteraad in een informatieronde over de inzet die Leusden bij die gesprekken kiest. Donderdag 3 april valt daarover de beslissing.

Ter voorbereiding van de standpuntbepaling vroeg de PvdA afgelopen zaterdag in de Hamershof of de Leusdenaren vinden of Leusden zelfstandig moet blijven of dat er naar samenwerking moet worden gestreefd.

De overgrote meerderheid van de mensen gaf aan dat Leusden zelfstandig moet blijven. Argumenten die men zoal gaf, waren: " Hoe groter, hoe onhandelbaarder", "Dan blijft de politiek dichtbij", "Het wordt dan allemaal veel afstandelijker", 'Leusden moet gewoon een dorp blijven", "Het is goed zoals het nu is".

Er was ook een groep die pleitte voor nauwe samenwerking met andere gemeenten, terwijl Leusden dan wel een zelfstandige gemeente moet blijven. Zo werd gezegd dat het verspilde energie is om over fusies te praten, we wonen immers samen in Nederland en hebben de plicht om dat goed te besturen. Daarvoor is goede samenwerking nodig.

Maar, er was ook een groep die wel voor samengaan pleitte. Daarbij werden zowel Woudenberg als Amersfoort als partners genoemd. Daarbij werd onder meer gezegd dat het goed is om bij Amersfoort te horen, omdat dat veel meer mogelijkheden biedt. Daar staat weer tegenover dat enkelen aangaven met Woudenberg samen te willen gaan om niet door Amersfoort overvleugeld te worden.

advertentie
advertentie