CDA kijkt terug op de breuk

22 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Frank Rijksen, gemeenteraadslid, Johan Slappendel, de nieuwe fractievoorzitter, en Tim de Groot kijken terug en zijn teleurgesteld. ,,We wonnen de verkiezingen’’, zegt Tim de Groot. ,,Ons motto was ‘Anders en vooral beter’. In de vorige bestuursperiode waren dingen gebeurd, die ons niet zo bevielen. Het kan dan ook nauwelijks een verrassing zijn dat we met de VVD en de ChristenUnie gingen praten. De andere partijen hadden het dorp bestuurd en niet zo goed, in onze ogen.’’

‘We hebben allemaal verloren’ SCHERPENZEEL – Voor het CDA in Scherpenzeel zijn de laatste weken dramatisch geweest. Twee leden stapten uit de fractie, het college viel. Wethouder Jan van Kampen raakte zijn ambt kwijt. ,,We hebben allemaal verloren, het CDA, de burgers, de politiek, iedereen’’, vat voorzitter Tim de Groot de situatie samen.

door Gerhard te Winkel

Scherp

Rijksen en Slappendel zijn enthousiast over de samenwerking met de twee andere partijen. ,,We konden het met de andere partijen goed vinden. De samenwerking tussen de wethouders verliep goed. In onze fractie was er weleens onenigheid. Dat houdt iedereen scherp. Dat was geen probleem.’’ ,,Een coalitie kan stuklopen omdat de liefde over is. We waren nog verliefd op elkaar’’, stelt De Groot.,,Daarom is het ook zo zonde dat we de klus niet af kunnen maken.’’ Hij maakt de ChristenUnie en de VVD een groot compliment voor hun inzet, hun vertrouwen en hun samenwerking.

Dick Koudijs, fractievoorzitter van het CDA, gaf dit jaar aan dat hij ging verhuizen. De andere fractieleden kregen hierdoor meer speelruimte. Evert van de Glind voerde het woord namens de fractie tijdens een debat over het waterplan. Hij kreeg het aan de stok met wethouder De Ridder. ,,Dat hoefde helemaal geen probleem te zijn. Van de Glind stelde vragen die volgens de wethouder niet aan de orde waren, De Ridder reageerde kribbig. Dat hadden we gewoon uit kunnen praten’’, vindt Rijksen. ,,Ik zat er bij en zag dat het niet goed ging. Ik heb ze allebei over de gang van zaken aangesproken.’’

Motie

Toen kwam de 26e juni waarop de CDA-fractie in de problemen raakte. Ad van Es diende een motie in om de fusie te stoppen. ,,De week daarop zouden de provincies over het voorstel spreken. We wilden een signaal aan de provincies geven dat we het niet met de fusie eens waren. Bovendien wilden we aan de achterban laten zien dat de fusie voor het CDA nog steeds een belangrijk punt was’’, stelt Johan Slappendel.

,,Van een breuk in de coalitie was geen sprake, dat was voor ons niet bespreekbaar’’, vertelt De Groot. ,,Dat was uitvoerig besproken. Daar kon geen misverstand over bestaan.’’ Toch begon Van Es over te veel water bij de wijn doen, en andere consequenties. Koudijs en Rijksen waren verbijsterd. ,,Ik wist echt nergens van’’, aldus Rijksen. ,,Als de heren beloven linksaf te slaan en men gaat ineens rechtsaf, moet je niet verbaasd zijn als mensen je niet meer volgen’’, voegt De Groot er aan toe. Er kwam daardoor crisis in de partij. ,,Heel slecht’’, vindt Slappendel.

uWordt vervolgd op pagina 18.

advertentie
advertentie