Eikenrups zorgt voor overlast

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

,,De rattenbestrijding in het buitengebied is goed gelukt. Het aantal klachten en signaleringen is sterk teruggelopen, zodat van echte overlast geen sprake meer is’’, laat Anton Baarda, hoofd Grondgebied van de gemeente Scherpenzeel, weten.

Rattenplaag buitengebied onder controle REGIO - De rattenplaag in de regio van enkele maanden geleden is onder controle. De eikenprocessierups zorgde de laatste maanden voor veel overlast in Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden.

door Gerhard te Winkel

,,De bestrijding in het buitengebied is uitgevoerd door het bedrijf Van Ginkel uit Scherpenzeel. In het dorp doet de gemeente zelf de bestrijding. Hiervoor worden speciale doosjes gebruikt, waarin het rattengif zit. Het gif zit vast in het doosje. De doosjes zijn afgesloten en zijn niet toegankelijk voor kinderen of andere dieren’’, zegt Baarda.

Vorig jaar had Scherpenzeel bijzonder veel last van de eikenprocessierups. ,,De eikenprocessierups is preventief bestreden. Hierdoor is de overlast tot een minimum beperkt gebleven en heeft nergens geleid tot klachten’’, aldus de gemeente.

,,De meldingen van overlast door wespen begint langzaam toe te nemen. Indien een wespennest aangetroffen wordt in openbaar plantsoenen, dan zorgt de gemeente voor verwijdering. Hebben de mensen een nest op eigen terrein, dan zullen ze zelf zorg moeten dragen voor verwijdering. Hiervoor verwijst de gemeente door naar de verschillende bedrijven die deze beestjes bestrijden. Dit zelf geldt voor bijen. Voor de verwijdering van bijen wordt nog wel een imker ingeschakeld. Klachten over bijenoverlast zijn er momenteel niet’, aldus Baarda.

Woudenberg

De gemeente Woudenberg heeft het probleem met de ratten onder controle. ,,Er is bij ons geen sprake van een rattenplaag. Incidenteel hebben wij melding gekregen van rattenoverlast. Wij plaatsen dan rattenvallen en daarmee zijn deze meldingen verholpen. De meldingen zijn dan ook niet hoger dan normaal. Wij plaatsen bij incidentele meldingen vallen. Indien het een groter probleem zou worden, dan besteden we dat uit aan een gespecialiseerd bedrijf.’’

,,Wij hebben dit jaar weer meldingen gekregen van overlast van de eikenprocessierups. Inmiddels zijn de rupsen ontpopt en is de overlast voorbij. Het gaat om enkele honderden eikenbomen. De overlast wordt ervaren in woongebieden. Wij huren een bedrijf in die de rupsen wegzuigt’’, laat de gemeente weten.

In Woudenberg is er weinig overlast van wespen, bijen en muggen; tot nu toe 2 a 3 meldingen van wespennesten.

,,De meldingen die we hebben gekregen zijn op particuliere gronden geweest. Wij hebben deze eigenaren doorverwezen naar een gespecialiseerd bedrijf die de nesten vakkundig heeft verwijderd’’, zegt de gemeente Woudenberg.

advertentie
advertentie