B.C. Badge viert 40-jarig bestaan

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Badge behoort momenteel tot de kleinere sportclubs in Scherpenzeel, maar kan terugkijken op een - zeker voor een dorpsclub - roemrijk verleden. De ontstaansgeschiedenis van de Scherpenzeelse badmintonclub gaat terug naar 11 september 1969 toen de omnivereniging ‘ SV Badge’ werd opgericht. Deze sportvereniging omvatte zowel een tennis- (na de afsplitsing TV De Bree) als een badmintonafdeling. Omdat de omnivereniging geen meerwaarde bleek te hebben, scheidden de wegen van de tennissers en badmintonners zich na een aantal jaren. Op 7 april 1981 ging de badmintonafdeling officieel zelfstandig verder als ‘Badminton Club Badge’. De club telde destijds 157 leden: 107 senioren en 50 jeugdleden.

SCHERPENZEEL - Badmintonclub Badge viert woensdag 28 oktober vanaf 19.00 uur zijn 40-jarig bestaan met een sportieve ontmoetingsavond in De Breehoek. Leden en oud-leden zijn van harte welkom deze avond met elkaar herinneringen op te halen tijdens een receptie en een shuttletje mee te slaan in een onderling toernooi. ,,.Misschien dat een aantal weer zin krijgt om te badmintonnen bij de club “, hoopt Badgevoorzitter Bep van den Broek. ,,Ook willen we badminton promoten bij de jeugd.” door Maureen Hubbelmeijer

Bondscompetitie

De opsplitsing in twee sporttakken was de opmaat naar de bloeitijd van de badmintonvereniging. Niet alleen het ledental steeg tot een recordaantal van een kleine 200 in de jaren tachtig, ook diende een aantal begenadigde spelers zich aan die met het eerste team wist door te dringen in de bondsklasse van de badmintoncompetitie. Het team van Glenn Gill, Lia Deunk, Dorothee Bloks en Henny Hoefakker speelden het hoogst (2e klasse bond). Na wat jaren afgezakt te zijn, slaagden Wolter en Judith Koopstra, René Inkenhaag, Lia Deunk erin om in 1985/86 te promoveerden naar de 4e bondsklasse. Seizoen 1988/1989 werd team 1: Jacques en Anita de Groot, Wolter Koopstra, Carla van de Wetering en Bep van den Broek kampioen en gingen weer een stapje hoger naar de 3e klasse bond. (Ter vergelijking het huidige eerste team van Badge is dit jaar gepromoveerd naar de tweede klasse district). Aan de succesreeks werd ook bijgedragen door het enige herenteam dat Badge ooit heeft gehad. Dit team (zie foto) werd ongeslagen kampioen in zijn klasse.

De stille getuigen van de succesjaren in de vorm van bekers en andere kampioenstrofeeën, zijn helaas allemaal in vlammen opgegaan door de verwoestende brand in de Heijhorst in de nacht van 26 op 27 september.

Het einde van de jaren tachtig markeerde het einde van het optreden van Badge in de Bondsklassen. Tussen het eerste elftal en de overige competitieteams gaapte een niet te overbruggen kloof. Toen een aantal badmintoncracks zijn racket aan de wilgen hing, was er geen talentvolle jeugd die in zijn voetsporen kon treden. Dit had tot gevolg dat Badge langzaam maar zeker afzakte naar de klasse waarin zij nu speelt. ,,Dit is overigens een trend die zich niet alleen bij Badge voordeed. In heel Nederland kregen we sinds de jaren negentig te maken met een veranderde maatschappij. De jeugd - zeker wanneer zij naar de middelbare school gaat - haakt als clublid al gauw af. In plaats van zich af te matten op de baan, zoeken zij andere vormen van vertier”, verklaart Hendrik Poll, één van de oudgedienden van Badge.

Op de kaart zetten

Het 40-jarig jubileum en de feestelijkheden ter gelegenheid van de opening van De Breehoek worden door Badge dan ook aangegrepen om het badmintonnen in Scherpenzeel weer op de kaart te zetten. Op zaterdag 24 oktober presenteert Badge zich om 11.00 uur met een clinic van topspeler Dennis Tjin -Asjoe. ,,Dan zal het publiek zien dat badminton een sport is waarbij je echt kunt vlammen”, vertelt Poll enthousiast. ,De gave techniek en de snelheid waarmee wordt gespeeld, maken het tot een enorm spectaculaire show.” Om 15.00 uur verzorgen Badgespelers zelf een demonstratie. Alle belangstellenden kunnen de demonstraties gratis bijwonen of meespelen.

Op woensdag 28 oktober staat de reguliere speelavond van Badge in het teken van ‘ontmoeting’. Leden, oud-leden en iedereen die in het verleden een band heeft gehad met de club is welkom elkaar te ontmoeten, herinneringen op te halen en daarna het badmintonnen nog eens te beleven op de baan.

,,Ik verwacht veel ‘o ja’- reacties aan de hand van de foto’s en de verhalen die worden uitgewisseld. Hoeveel oud-leden er precies komen weet ik niet, maar een aantal heeft zijn komst al toegezegd. Het kunnen er 30 zijn maar evengoed 100”, vertelt Bep van den Broek. Samen met Carla van de Wetering, Rien de Wit en Hendrik Poll is zij druk met de organisatie van het jubileumfeest. De verwachtingen voor de avond zijn hooggespannen.

Met dank aan Oud-Scherpenzeel voor het beschikbaarstellen van den foto’s.

advertentie
advertentie