De Holestick investeert in jeugd

20 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige week maandag meldde een grote naam zich in het clubhuis van De Holestick. Huidig trainer-coach van de heren van Amsterdam Sjoerd Marijne zorgde middels een presentatie voor de aftrap van het ambitieuze plan. ,,Ontzettend leuk dat zij dit initiatief nemen. Het geeft aan dat de club graag omhoog wil. Dat enthousiasme moet de komende tijd omgezet worden in het daadwerkelijk beter maken van de jeugd”, vertelt Marijne. Voortrekker van het nieuwe jeugdbegeleidingsplan Gertjan van der Heide heeft goede hoop dat De Holestick daadwerkelijk stappen vooruit kan zetten. ,,We misten simpelweg knowhow. Met ML Hockeysupport en Daan Jongejan halen we die kennis in huis”, zo zegt hij.

Hockeyclub trekt Daan Jongejan aan SCHERPENZEEL - Mixed hockeyclub De Holestick wil niet meer stilstaan, maar vooruit. Daarom zijn de afgelopen maanden belangrijke stappen gezet, die vorige week definitief beklonken werden. Met de hulp van de professionele organisatie ML Hockeysupport wordt de trainers en coaches van alle jeugdteams kennis bijgebracht om het niveau van de jeugd gezamenlijk omhoog te krikken. Daan Jongejan, talentvolle hockeyer die bij hockeyclub Voordaan in de Overgangsklasse speelt, is daarbij aangetrokken als jeugdtrainer.

door Edward Doelman

Van goede wil, maar geen hockeyachtergrond. Het was het probleem waar De Holestick de afgelopen jaren veelvuldig tegenaan liep. Ouders wilden graag het team van hun zoon of dochter trainen, maar ontbeerden daarvoor de kennis. ,,Onze vrijwilligers hebben de beste bedoelingen, maar we halen niet het maximale uit de mogelijkheden van onze jeugdteams. Met als gevolg dat de betere speelsters naar andere verenigingen vertrokken. Daardoor blijven we als vereniging stilstaan”, legt Van der Heide uit. In zijn zoektocht naar een oplossing stuitte hij op ML Hockeysupport, een professionele organisatie die het bestuur van kleine verenigingen wil ondersteunen in visie en beleid. Onder anderen Marc Lammers, voormalig trainer van het Nederlands vrouwenteam dat in Peking de gouden medaille won, is verbonden aan Hockeysupport. Onder hun begeleiding gaat Daan Jongejan als jeugdtrainer en -coördinator aan de slag bij De Hoelstick.

,,De bedoeling is om het technische kader op een hoger niveau te brengen. Sommige vrijwilligers weten nauwelijks hoe ze een training moeten leiden. Met de ondersteuning van Daan wordt hen dat geleerd”, legt Sjoerd Marijne uit. De trainer van de heren van Amsterdam liet tijdens zijn presentatie enkele treffende voorbeelden zien. ,,Het aantal raakmomenten moet in een training zo hoog mogelijk zijn. Daardoor worden de kinderen alleen maar handiger met de stick. Het doel is om de kinderen met rode wangen van het veld af te zien gaan”, zo legde hij uit. De vrijwilligers reageerden erg positief op de aangereikte tips.

Daan Jongejan gaat de rest van het seizoen de welwillende trainers bijstaan. Op woensdagen is hij van 17.00 tot 21.00 uur op het kunstgras van De Holestick te vinden. Daarnaast is hij één keer per maand op maandag actief bij De Holestick. ,,Naast zijn rol als coördinator komen zijn technische kwaliteiten goed van pas. Onze coaches vinden het soms moeilijk om een bepaalde oefening of techniek zelf uit te voeren. Dat kan Daan nu perfect voordoen. Hopelijk werkt dat stimulerend”, aldus Gertjan van der Heide.

Daan Jongejan zelf is ook erg enthousiast. De talentvolle middenvelder speelt momenteel in de Overgangsklasse (vergelijkbaar met 1e divisie) bij Voordaan uit Groenekan. Daarnaast studeert hij. ,,Het is een kleine club, maar het enthousiasme is groot. Hopelijk kunnen we dat enthousiasme ook overbrengen op de jeugd. Ik heb er in elk geval veel zin in”, aldus de 19-jarige Jongejan.

advertentie
advertentie