Drive-in Scherpenzeel

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

U kent het misschien wel bij de Mac Donalds, zo'n drive-in waar je je auto niet uit hoeft om je fastfood te ontvangen. Het lijkt me vreselijk om in je auto die kliedertroep te eten, maar het is wellicht handig en het kost je geen enkele moeite of vorm van lichaamsbeweging.

Die gedachte aan zo'n drive-in bekruipt me wel eens als ik door ons mooie dorp fiets. Wat is de openbare ruimte toch vooral ingericht om het de automobilist zo gemakkelijk mogelijk te maken. Overdreven vindt u? Kijk eens bij de Blokker. Gemakkelijk bereikbare parkeerplaatsen en om het de automobilist nog gemakkelijker te maken is er bij elke parkeerplek een straatje gelegd door het perkje om zo snel mogelijk de winkel in te kunnen. Hij/zij zou eens een stukje moeten lopen!

Nog een voorbeeld: ons dorpsplein. Het is toch onvoorstelbaar dat zo'n karakteristiek plein opgeofferd is aan parkeerplekken, opdat je met de auto snel naar de bakker kunt! Wat had er een mooi en gezellig plein van gemaakt kunnen worden. En dan komen er ook nog eens 5 parkeerplekken in het nieuwe plan.

En dan de fietser. Wat komt die er toch bekaaid af. Op de fiets naar de Blokker? Vind maar eens het smalle opritje! Wat doen dus de meeste mensen: ze fietsen over het zebrapad het trottoir op en stallen de fiets tientallen meters van de zaak. Op de fiets naar de bakker of Kruidvat? Ga maar eens kijken: komend vanaf de Marktstraat fietsen veel mensen in arren moede over het terras van eetcafé 't Plein en verdringen elkaar en voetgangers op de smalle stoep tussen die vreemde muurtjes. Ze moeten wel, want de fiets moet op de stoep geparkeerd worden.

Er komen verkiezingen aan. Welke partij durft het aan om een ontmoedigingsbeleid voor de auto in te voeren en het gebruik van de fiets te stimuleren? Het kan echt anders, kijk maar eens in andere dorpen. Ik wil niet op zere tenen stappen en namen noemen, maar een fietsstraat waar auto's toegestaan worden klinkt toch heel anders dan de dorpsstraat met max. 30km. En een plein met bv. een bloemenwinkel, terrasjes, ijstent, fontein, kraampjes is toch heel wat leuker dan een parkeerterrein! Ik herinner me een idee van een plaatselijke partij om een paal te plaatsen op het kruispunt bij de dorpskerk om het doorgaand verkeer te belemmeren. Wat een hoon heeft dat opgeleverd . Ik hoor nog een mevrouw op een discussieavond klagen: "Maar dan moet ik helemaal over de Dreef naar de fysiotherapie" . Ja mevrouw, denk ik dan, maar wat krijg je er voor terug!

Hans Pit

advertentie
advertentie